Osnovne vrste SSL certifikatov

SSL certifikat je potrdilo, da je spletna stran varna za uporabo. Gre namreč za digitalno varnostno potrdilo, ki uporabniku zagotovi, da se resnično nahaja na pristni strani, torej potrjuje njeno istovetnost. SSL certifikat omogoča varno pošiljanje podatkov med uporabnikom in spletno stranjo, saj poskrbi za to, da ti potekajo šifrirano – ne morejo jih videti ozirom »prebrati« drugi.

Večinoma se varnostne certifikate uporablja pri spletnih trgovinah, vendar pa so potrebni tudi na drugih spletnih straneh, kjer se izmenjujejo občutljivi podatki, ki bi lahko v nepravih rokah vodili v krajo identitete, denarja ali druge uporabnikom škodljive namene. Kadar na spletu uporabljate osebne podatke, bančne podatke in gesla, se torej vedno najprej prepričajte, da ima spletna stran nameščen SSL certifikat.

Domenski SSL certifikat

Domenski certifikat zagotavlja osnovno varnost in zadošča za uporabo pri večini preprostih spletnih strani. Namenjen je torej predvsem osebnim spletnim stranem, pogosto pa se zanj odločajo tudi manjša podjetja.

Njegova prednost je v tem, da si ga lahko zagotovimo v nekaj minutah. Varna SSL povezava je dostopna že od približno 20 evrov dalje, cena pa je odvisna od tega, katerega izdajatelja certifikata izberete. Obstaja tudi brezplačen domenski SSL certifikat, vendar pred odločitvijo zanj velja pretehtati njegove prednosti in slabosti.

Poslovni SSL certifikat

Če domenski certifikat skrbi za enkripcijo in istovetnost domene, ponuja poslovni še nekaj več: preverjanje podjetja, ki je lastnik spletne strani oziroma spletne domene. Gre torej za naprednejšo obliko varnosti.

V čem je poslovni certifikat boljši oziroma zakaj zagotavlja večjo verodostojnost? Ne potrdi zgolj tega, da je domena »prava« in se podatki pošiljajo varno, temveč kot varno potrdi tudi organizacijo samo. Tako ne preprečuje le, da se ne bi do podatkov med pošiljanjem dokopale tretje osebe, temveč zagotavlja, da z domeno upravlja verodostojno podjetje.

Da si pridobimo poslovni SSL certifikat, traja nekje od 2 do 5 dni, cene pa se pričnejo nad sto evri, odvisno od izdajatelja in samega ponudnika certifikata.

Razširjeni SSL certifikat

Najbolj obsežen je razširjeni ali tako imenovani EV certifikat, na katerega pri obisku spletne strani opozori zelen okvir v naslovni vrstici brskalnika. Ta nudi najvišji standard in najbolj podrobno preverjanje podjetja, ki stoji za domeno, zato tudi najdlje traja, da si ga pridobimo – nekje med 10 in 20 dni. Cene se pričnejo pri približno 300 evrih, vendar je to nujen vložek, če se posvečamo spletnemu poslovanju, kjer so tveganja lahko velika.

Razširjeni SSL certifikat uporabljajo srednja in velika podjetja, pri katerih na spletu prihaja do obsežnejšega prometa s podatki. Zanj se odločajo tudi tista podjetja, ki dajo največ na varnost uporabnika, saj nenazadnje z njim ščitijo tudi same sebe ter svoje dobro ime.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close