Ali brezplačen SSL certifikat zadostuje?

Najprej na hitro o tem, kaj je SSL certifikat. Gre za varnosti korak, pri katerem se podatki med obiskovalcem in spletno stranjo kriptirajo in tako postanejo neuporabni za morebitne spletne napadalce. SSL certifikat je pomemben tudi z vidika spletne optimizacije, saj iskalnik Google na spletne strani, ki so zavarovane s tovrstnim certifikatom, »lepše gleda«.

Druga pomembna zadeva pa je oznaka, da je vaša spletna stran varna. Če ne uporabljate vsaj osnovnega domenskega SSL certifikata, potem uporabniku ob obisku vaše spletne strani v URL vrstici brskalnika na levi piše, da uporaba strani ni varna (ang. Not secure). To pomeni, da jih bo veliko zaprlo vašo stran, kar pa nikakor ni dobro za vaš posel.

Je dovolj že brezplačen SSL certifikat?

Če imate namen zavarovati osebno spletno stran ali blog, na katerem ne boste pobirali osebnih podatkov ali česa prodajali, potem bo brezplačen SSL certifikat najverjetneje zadostoval. Težava nastane, če tovrsten certifikat uporabljate za zaščito spletne trgovine ali kakšne večje strani, ki upravlja z osebnimi podatki, podatki plačilnih kartic in podobno.

SSL certifikat Let's Encrypt
Najbolj znan brezplačni SSL certifikat je certifikat Let’s Encrypt.

Zakaj? Poglejmo nekaj osnovnih razlik med brezplačnim in plačljivim SSL certifikatom. Brezplačen SSL certifikat si lahko namesti praktično vsakdo. Potrebno je le potrditi, da upravitelj strežnika upravlja z domeno, ki je povezana z njim. Dodajmo, da lahko brezplačen SSL certifikat uporabimo le kot domenski certifikat.

Kakšna je razlika med brezplačnim in plačljivim SSL certifikatom?

Kot rečeno, brezplačni SSL certifikat dokazuje le, da administrator strežnika potrjuje povezanost domene s strežnikom, na katerega je domena usmerjena. Če tovrsten certifikat uporabite za zaščito spletne trgovine in se vam pripeti vdor ter kraja podatkov, ni tam zunaj nikogar, ki bi za ta primer »igral« zavarovalnico. Pri uporabi brezplačnega SSL certifikata prav tako ne morete računati na kakršno koli podporo ali pomoč. Zanesti se boste morali le sami nase in na tisto, kar boste našli na spletu.

Plačljivi SSL certifikati pa na drugi strani prinašajo s seboj tudi podporo uporabnikom in kar je morda še pomembneje, garancijo! Izdajatelji plačljivih SSL certifikatov krijejo morebitne nevšečnosti v dokaj visokih zneskih.

Prav tako pa plačljivi SSL certifikati dodajajo vaši strani še en pomemben košček v sestavljanko uspešne zgodbe: psihološki učinek na uporabnika. Kar predstavljajte si spletno trgovino, pri kateri v URL vrstici uporabnik opazi rdeče opozorilo, da stran ni varna, ali pa v nasprotnem primeru zeleno obvestilo, da je varna. Verjetno ni vprašanje, kje bo stranka raje opravila nakup.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close