Spletno gostovanje in garancija na zadovoljstvo

Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo (npr. nakup izdelka ali storitve prek spleta), ima kupec po Zakonu o varstvu potrošnikov (ZVPot) 14 dni časa, da izdelek vrne (oz. preneha uporabljati storitev) in zanj zahteva vračilo kupnine. Tako morajo tudi podjetja, ki ponujajo spletno gostovanje, zagotoviti možnost vračila denarja, če uporabnik s storitvijo ni zadovoljen. Razlog za zahtevo vračila pravzaprav sploh ni potreben, saj tudi pri izdelkih velja, da kupec lahko vrne izdelek, s katerim sicer ni nič narobe. Seveda pa mora biti v stanju, v kakršnem je bil ob dostavi.

Različna doba garancije na zadovoljstvo

Tako kot se pri različnih ponudnikih gostovanja razlikujejo cene paketov, tudi doba garancije na zadovoljstvo ni pri vseh ponudnikih enaka. Pri nekaterih boste deležni le minimalnih 14 dni garancije, nekateri vam bodo ponudili možnost, da kupnino zahtevate nazaj v roku 30 dni, boljši vam bodo ponudili 45 dni, najboljši pa celo še več.

NEOSERV - 90 dni garancije na spletno gostovanjePreverili smo, kako je z možnostjo vračila denarja pri slovenskih ponudnikih gostovanja. Daleč največ, in sicer kar 90 dni, znaša garancija na zadovoljstvo pri ponudniku spletnega gostovanja in domen NEOSERV.si. V tem času torej lahko kadar koli zahtevate svoj denar nazaj, brez da bi vam bilo potrebno navesti razlog, zakaj ste se tako odločili.

Pri omenjenem ponudniku imajo na spletni strani sicer napisano, da so veseli vsake povratne informacije, saj jim to pomaga pri izboljšavah paketov gostovanja, učinkovitosti službe za podporo naročnikom in podobno. Če s prejeto storitvijo zaradi katerega koli razloga ne bi bili zadovoljni (ali če razlog za vračilo kupnine tiči nekje drugje), jim torej sporočite razlog, zakaj ste se tako odločili, saj lahko vaša povratna informacija pomaga tudi drugim naročnikom.

Ne glejte le na hitrost in zanesljivost gostovanja

Spletno gostovanje je storitev, pri kateri so izjemno pomembni različni dejavniki. Zagotovo je pomembno, kako hiter je strežnik, saj je od njegove hitrosti odvisna tudi kakovost delovanja vaše spletne strani. Zagotovo je pomembna tudi zanesljivost gostovanja, saj mora biti strežnik ves čas delujoč. Pogosti izpadi enostavno niso sprejemljivi. Vendar to ni vse!

Ko boste naročili paket gostovanja, je smiselno, da dokler vam pripada garancija na zadovoljstvo, preizkusite tudi kakovost podporne službe. Če jo boste kasneje kdaj zares potrebovali, bo namreč še kako nujno, da boste pomoč prejeli kar se da hitro. Ne le hitro, tudi na kar se visokem nivoju.

Podpora naročnikom gostovanja

Kako preizkusiti podporo? Ponudnika lahko pokličete po telefonu in na ta način preverite, ali je sploh dosegljiv. Lahko mu pošljete e-sporočilo (npr. glede zmogljivosti strežnikov) in tako preverite, kako hitro boste dobili odgovor in kako podroben bo. Zagotovo ne bo odveč, da se o kakovosti podpore prepričate tudi na socialnih omrežjih. Pogledate lahko npr. Facebook mnenja naročnikov.

Je tudi pri domenah možno vračilo denarja?

Pri domenah je zadeva nekoliko drugačna, saj je registrar, pri katerem registrirate domeno, le posrednik med vami in vrhovnim registrarjem za določeno domensko končnico. Ko vaše plačilo za registracijo domeno prejme registrar, ga posreduje vrhovnemu registrarju. Zato ob registraciji domene vračilo denarja načeloma ni mogoče.

Preverimo še točen podatek, kako je z možnostjo vračila denarja pri .SI domeni. Na začetku smo zapisali, da kupec lahko vrne izdelek, če le-tega še ni uporabil. Pravzaprav je enako pri .SI domeni. Če lastnik domene izpolnjuje pogoje za potrošnika, lahko v roku 14 dni od registracije odstopi od pogodbe in domeno vrne. Tako je vračilo mogoče le, če domena še ni bila aktivirana, kar pomeni, da še ni prišlo do vnosa DNS zapisov.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close