Pogosta vprašanja o spletnem gostovanju

Kaj spletno gostovanje sploh je?

Če ste na naš blog naleteli prvič, morda res še ne veste, kaj besedna zveza spletno gostovanje sploh pomeni. Naj vam razložimo na povsem preprost način. Gre za prostor na spletu, bolj natančno na strežniku oziroma računalniku, ki je z internetom ves čas povezan. Na ta način je lahko ves čas dostopna tudi spletna stran, shranjena na tem strežniku.

Katero vrsto spletnega gostovanja mi priporočate?

Poznamo več vrst gostovanja spletnih strani. Najbolj priljubljeno je deljeno gostovanje, saj je tudi najcenejše, obenem pa zadostuje vsem potrebam večini naročnikov. Za naprednejše oziroma zahtevnejše uporabnike je primernejša oblika VPS gostovanje ali morda celo najem namenskega strežnika, kjer si naročnik lahko na strežnik namesti poljubno programsko opremo ter si ga tako povsem prilagodi specifičnim zahtevam.

Deljeno spletno gostovanje

Kaj vam torej priporočamo? Skoraj zagotovo boste naredili daleč najbolje, če boste izbrali deljeno spletno gostovanje. Svetujemo vam, da si ogledate gostovanje Prasicek.si, kjer imajo zares ugodne cene, zelo dobro podporo strankam, njihovi strežniki pa že vsebujejo SSD diske, ki skrbijo za hitro delovanje spletnih strani.

Lahko na deljenem strežniku gostujem tudi spletno trgovino?

Ravno v prejšnjem odgovoru smo omenili SSD diskovne enote. Te so še bolj kot pri gostovanju spletnih strani pomembni pri gostovanju spletnih trgovin, saj so slednje običajno zahtevnejše, zato za kakovostno delovanje potrebujejo tudi boljšo strojno opremo. Če odgovorimo na zastavljeno vprašanje. Da, vsekakor lahko na deljenem strežniku gostujete tudi spletno trgovino, vendar pa se pred nakupom pozanimajte o strojni opremi, ki jo ponudnik gostovanja uporablja. Zelo dober pokazatelj, da gre za kakovostno opremo, so vsekakor SSD diski, saj jih marsikateri ponudnik še ne uporablja.

Naj spletno gostovanje kupim doma ali v tujini?

Predvsem je odvisno od tega, katera je vaša ciljna država – torej država, ki jo želite s svojo spletno stranjo oziroma trgovino doseči. Če gre za Slovenijo, nimate kaj za premišljevati. Spletno gostovanje zakupite pri enem izmed domačih ponudnikov. V kolikor pa gre za tujino, denimo ZDA, je vsekakor smiselno storitev zakupiti tam, saj se bo obiskovalcem iz ZDA vaša stran prikazala hitreje, kot če bi ta gostovala v Sloveniji.

Na kaj moram biti pri zakupu gostovanja še pozoren?

Pohvalili smo podporo ekipe Prasicek.si, saj gre za zelo pomemben dejavnik. Ker je gostovanje spletnih strani storitev, pri kateri ne sme iti nič narobe, če pa slučajno že gre, mora biti napaka kar najhitreje odpravljena, je hitro odzivna podpora naročnikom bistvenega pomena. Ponudnik mora biti na razpolago ves čas, če ne preko telefona, pa vsaj preko e-pošte. Tudi ob vikendih in praznikih.

Prijazna podpora

Svetujemo vam, da se pred naročilom spletnega gostovanja pozanimate, katero nadzorno ploščo uporablja ponudnik. Nekatere so uporabnikom zelo prijazne, medtem ko so druge nekoliko zahtevnejše in tudi manj praktične. Večini je najljubša nadzorna plošča cPanel, ki je zelo pregledna, enostavna in hkrati zmogljiva. Tudi nam se zdi daleč najboljša.

Kakšna je razlika med nadzorno ploščo in uporabniškim vmesnikom?

Veliko uporabnikov ne razume, v čem je razlika med nadzorno ploščo in uporabniškim vmesnikom, zato je prav, da nekaj besed namenimo še temu. Uporabniški vmesnik oziroma naročniški center je vmesnik, v katerem naročnik lahko ureja svoje podatke (npr. osebne podatke ali podatke o načinu plačila), pregleduje plačane račune, datume potekov storitev, domenam nastavlja DNS zapise itd. V nadzorni plošči pa ureja vse, kar je neposredno povezano s spletnim gostovanjem in njegovimi domenami. Sem spada dodajanje novih domen na strežnik, prenos datotek, ustvarjanje in urejanje podatkovnih baz, ustvarjanje e-poštnih predalov, dostopanje do varnostnih kopij, …

So z gostovanjem spletnih strani povezani kakšni skriti stroški?

Največkrat ne, je pa res, da večina ponudnikov spletnega gostovanja za prvo leto zaračuna precej manj kot za nadaljnja. Bodite torej pozorni na ceno za prvo leto ter na ceno za nadaljnja. Cena za prvo leto je nižja zato, ker ponudniki želijo, da se njihovi naročniki prepričajo o kakovosti storitve, seveda pa ima vsak naročnik tudi možnost vračila denarja 30 dni po nakupu, saj gre za nakup prek spleta.

In še to – če boste spletno gostovanje zakupili za daljše obdobje, boste najverjetneje deležni dodatnega popusta.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close