Web Hosting

V približno treh letih sem poskusil več kot 10 web hosting ponudnikov. Priznam – večina izmed njih je v tujini. Zakaj? Preprosto. Ker tam za svoj denar dobim več. Podpiram domačo industrijo, samo ko mi nekdo ponuja 200 Mb prostora za isto ceno kot drugje dobim 300.000 Mb prostora se vprašam: kdo tu iz koga norce brije?

Primerjava Web Hostinga doma in v tujini

Iz domačih logov

Grem na najdi.si in vpišem “web hosting“. Izpljune nekaj strani. Organski zadetki me pustijo ravnodušnega. Hm – izgleda da slovenski hosting ponudniki kar lepo oglašujejo za besedo “web hosting”. Ok – poklikam prve 4 sponzorirane povezave in kaj vidim? Vsi mi ponujajo ekstra male pakete gostovanja. Cene tam okoli 3-4 evre, prostora pa komaj toliko da objavim kako foto galerijo (100-250 Mb???!!).

Preko atlantika…

Potem taisto besedo vpišem v Google in kaj vidim? Zopet kar nekaj oglasov, sicer pa precej strani s seznami najboljših 5 ali 10 ponudnikov. Zanimivo. Pogledam malo okoli in kaj opazim? Web hosting paketi se gibljejo med 5 in 7 dolarjev (cca od 3,5 evra navzgor). Za ta denar pa dobim 300 do 700 Giga prostora. Ja, prav piše! Za isto ceno kot doma dobim v povprečju 1500 krat več prostora!

Logični razmislek

Sem se spraševal in tehtal kaj narediti. Kateri hosting kupiti? Od katerega ponudnika? Vem da količina prostora pri web hostingu ni vse, ampak tu so še druge zadeve. Če vzamem hosting pri enem izmed tujih ponudnikov dobim zraven še brezplačno domeno, 24 urno podporo preko chata in garancijo da mi povrnejo denar če s storitvijo ne bom zadovoljen. Garancijo? Wau!

Tu so me dobili – z garancijo o povrnitvi denarja. Enostavno sem moral probat, ker nisem imel kaj izgubit. Če na Mastercardu zavrnem transakcijo mi je živ bog ne more obračunat.

Odločitev je padla

Vzel v roke kreditno kartico, šel na spletno stran in veselo kupil web hosting v tujini. Še danes mi ni žal. Brezplačno domeno sem registriral, dodal sem še nekaj drugih domen in vse deluje tako kot treba! Govorim o podjetju Hostgator.

Nauk zgodbe oz. kaj sem se naučil o web hostingu?

 • slovenski trg spletnega gostovanja je majhen in zato precej drag
 • slovenski hosting ponudniki ponujajo bistveno manj za isto ceno kot tuji ponudniki
 • od sedaj naprej web hosting kupujem v tujini – to priporočam tudi vam

Preberi Hostgator – tole sem spisal za vse, ki bi radi izvedeli malo več o tem ponudniku.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

2 komentarjev

 1. Zdravo: moje vprasanje je: ali SLO strezniki najdejo in kam pozicionirajo spletno stran, ki je v gostovanju v tjini?

  Bil sem 10 let pri hostku.si Saj ni bilo slabo – no, malo pocasni odziv, drugace pa vse v redu.
  Pa sem sel na domenca.com. JOJ! jaz, ki nimam pojma, jih moram uciti, da alias ni isto kot parkirana domena itd. …

  In iscem resitev…

 2. Najbolje je, da imate spletno stran na strežniku v državi, iz katere prihajajo tudi vaši ciljni obiskovalci. Se pravi, če imate stran v slovenščini, je najboljša izbira slovenskega ponudnika, saj bodo odzivni časi precej manjši, kot če bi imeli strežnik zakupljen v tujini. S tem boste za iskalne pojme bolje uvrščeni v iskalniku Google, saj ta pri izračunu pozicij upošteva tudi odzivni čas oz. hitrost nalaganja spletne strani. Sicer se vaša stran v iskalniku lahko pojavlja tudi, če gostujete v ZDA, vendar boste nekoliko težje prišli na visoke pozicije.

  Kar se tiče slovenskih ponudnikov, vam priporočam, da se obrnete na ponudnika neoserv.si. Njihovi strežniki dosegajo res nizke odzivne čase, pred kratkim pa so jih nadgradili še s SSD diski, tako da vse skupaj deluje še hitreje. Boljše podpore pa nismo zasledili še nikjer, tudi v tujini ne.

Back to top button
Close