Imate rezervni načrt, če vaša stran preneha delovati?

Izgubljena spletna stranČe imate majhno spletno stran, na kateri ste predstavljeni sami ali vaš hobi, najbrž ne bo tako grozno, če se vam zgodi, da ostanete brez spletne strani. Pa vendar boste zagotovo zelo nesrečni, saj ste stran izdelovali dolgo časa, poleg tega pa ste nanjo tudi čustveno navezani. Zdaj pa si zamislite, da bi se kaj takšnega zgodilo z vašo poslovno spletno stranjo, ali, bog ne daj, spletno trgovino, kjer vsakodnevno prodate večjo količino izdelkov. Morda bo za nastalo situacijo res kriv ponudnik spletnega gostovanja, morda pa tudi ne. V končni fazi bo pomembno le to, da ste ostali brez spletne strani, morda tudi brez posla.

Da do takšne situacije ne more priti oz. da lahko stran, če se ji pripeti karkoli hudega, povrnemo v prejšnje stanje, moramo redno skrbeti za izdelovanje varnostnih kopij. Sicer storitev omogočajo sami ponudniki gostovanja, a tudi njim gre kdaj lahko kaj narobe, zato je vsekakor priporočljivo, da za dodatno varnost poskrbimo še sami. To je izredno preprosto, če imamo dostop do datotek in podatkovnih baz. Na vsake toliko časa ali ko na spletni strani naredimo kakšno večjo spremembo, poskrbimo še za varnostno kopijo. To shranimo na svoj računalnik ali še bolje – na zunanji disk.

Zunanji disk

Čeprav je pomembno, da za varnostne kopije skrbite sami, je vsekakor več kot dobrodošlo, če vam slednje izdeluje tudi ponudnik spletnega gostovanja. Še posebej v primeru večjega števila spletnih strani boste težko redno izdelovali varnostne kopije, zato je res nujno, da poiščete ponudnika gostovanja, ki bo za to redno skrbel. Pred zakupom gostovanja se torej pozanimajte, koliko rezervnih kopij vam bodo na voljo ter kdaj. Vsekakor se je smiselno pozanimati tudi o tem, na kakšen način boste lahko spletno stran povrnili v prejšnje stanje – boste to lahko prek nadzorne plošče enostavno storili sami ali bo moral posredovati ponudnik ter vam seveda storitev tudi dodatno zaračunal.

Popoln nadzorKot smo že zapisali, ne računajte zgolj na ponudnika gostovanja. Redno pregledujte svojo spletno stran, se vpisujte v administracijo, posodabljajte sistem, nameščene vtičnike in grafično predlogo. Imejte popoln nadzor nad tem, kdo vse upravlja z vašo spletno stranjo in kdaj so bile narejene spremembe, saj vam dober nadzor lahko pomaga pri povrnitvi spletne strani v predhodno stanje.

Ko ugotovite, da vaša spletna stran ne deluje, ne zganjajte panike, saj vam to ne bo prav nič pomagalo. Najprej s pomočjo WHOIS vmesnika poglejte, ali je vaša domena še vedno aktivna. Če  je, in če na spletni strani niste delali nobenih sprememb, je najverjetneje težava na strani ponudnika. Obiščite njegovo spletno stran in preglejte obvestila. Morda ravno potekajo nujno potrebna vzdrževalna dela (običajno vzdrževalna dela potekajo ponoči). Niste našli obvestila? Vzemite telefon in pokličite ponudnika gostovanja, ki vam bo zagotovo znal pomagati.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close