Namensko gostovanje

Moderne spletne strani so sestavljene iz različnih vrst datotek in podatkovnih baz. Govorimo o tako imenovanih dinamičnih spletnih straneh, ki večinoma temeljijo na php skriptnem jeziku. Datoteke in podatkovne baze morajo biti shranjene na računalniku, ki je ves čas povezan z internetom. Takšnemu računalniku pravimo strežnik, pogosto se uporablja tudi angleška beseda server.

Namenski strežnik Dell

Če ste redni bralec našega bloga, veste, da poznamo različne tipe spletnega gostovanja – o deljenem, VPS in reseller gostovanju smo že pisali, danes pa se bomo posvetili tako imenovanemu namenskemu gostovanju.

Kaj pomeni namensko gostovanje?

Namensko gostovanje pomeni, da naročnik zakupi celoten strežnik zgolj za lastne potrebe. Takšen strežnik imenujemo namenski strežnik. Ker naročniku pripadajo vsi strežniški viri, gre za izjemno zmogljivo gostovanje, seveda pa je temu primerna tudi cena. Stranka ima ob zakupu storitve običajno možnost izbire različno zmogljivih strežnikov, temelje izbire pa predstavljajo:

  • Notranjost namenskega strežnikaštevilo procesorjev in njihova moč
  • velikost in kakovost notranjega pomnilnika
  • velikost in hitrost delovanja trdega diska
  • hitrost internetne povezave

Komu je namenjeno namensko gostovanje?

Namensko gostovanje, za katerega pogosto uporabljamo tudi angleško frazo dedicated hosting, je namenjeno strankam z najbolj zahtevnimi željami. To so največkrat večja podjetja z obsežnimi in zelo obiskanimi spletnimi stranmi, za katere deljeno spletno gostovanje ne zadošča, prav tako pa ni dovolj zmogljivo tudi VPS gostovanje. Poleg večjih podjetij se za namenski strežnik odločajo še posamezniki – spletni mojstri, ki imajo visoke ali zelo specifične zahteve. Namenski strežnik večkrat najamejo tudi podjetja, ki se želijo ukvarjati z nadaljnjo prodajo spletnega prostora. Pri večjem ponudniku gostovanja zakupijo strežnik, spletni prostor le-tega pa prodajajo končnim naročnikom. V tem primeru gre torej za reseller gostovanje.

Namenski strežnik naročniku omogoča prilagodljivost

Prilagodljivost namenskega gostovanjaEna izmed pomembnejših karakteristik namenskega spletnega gostovanja je, da si stranka strežnik lahko prilagodi. Nanj si lahko namesti poljuben operacijski sistem ter poljubno strežniško programsko opremo. V nekaterih primerih so spletne strani programersko gledano tako specifične, da za delovanje zahtevajo posebne nastavitve ali strežniško programje. To pomeni, da takšna spletna stran na deljenem gostovanju najverjetneje ne bi delovala, saj imajo deljeni strežniki nastavitve, primerne za delovanje velike večine spletnih strani. Prav tako se namenske strežnike uporablja za gostovanje različnih aplikacij.

Slabe strani namenskega gostovanja

Zakaj se več podjetij ali posameznikov ne odloči za namenski strežnik? V prvi vrsti zagotovo zaradi visokih cen, saj te lahko dosežejo tudi več 100 € na mesec. V primerjavi z deljenim spletnim gostovanjem je strošek mnogo višji, prav tako pa so cene namenskega gostovanja višje od VPS gostovanja.

Kdor skrbi za namenski strežnik, mora imeti dovolj znanja in izkušenj s tega področja. Že sama namestitev operacijskega sistema in programske opreme je lahko za marsikoga velik zalogaj, optimiziranje nastavitev in delovanja strežnika, neprestano nadgrajevanje in skrb za visoko zaščito pa je še toliko bolj zahtevno. Podjetja za takšna dela ponavadi najamejo zunanjega izvajalca, ki ga je seveda potrebno dobro plačati.

Ko pride do težav, je naročnik odvisen od sebe oz. administratorja strežnika, sam ponudnik spletnega gostovanja pa mu brez doplačila le stežka pomaga.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close