VPS spletno gostovanje

Kadar klasičen strežnik, ki si ga naročnik deli z številnimi drugimi strankami, ne zadošča, eno izmed možnih izbir predstavlja tudi VPS spletno gostovanje. Pa si najprej oglejmo, komu je ta vrsta storitve pisana na kožo. VPS gostovanja se v največji meri poslužujejo administratorji velikih portalov, večjih in zahtevnejših spletnih trgovin ter uporabniki, ki želijo gostovati aplikacije s posebnimi zahtevami. Prav tako je VPS gostovanje primerno tudi za razvijalce spletnih strani, saj s poljubnim prilagajanjem sistemskega okolja lahko testirajo delovanje različnih spletišč in aplikacij.

VPS spletno gostovanje

Za VPS gostovanje bi lahko rekli, da je mešanica deljenega gostovanja in zakupa lastnega strežnika. Gre za to, da si en fizični strežnik še vedno deli več naročnikov, vendar pa so posamezne enote med seboj programsko ločene. Tako vsakemu naročniku pripadajo vnaprej določeni sistemski viri, med katerimi so najpomembnejši prostor na strežniku, količina in vrsta pomnilnika ter procesorska moč.

VPS spletno gostovanje naročniku daje na razpolago, da si uredi del strežnika po lastnih željah. Tako si npr. lahko naloži poljuben operacijski sistem in strežniške aplikacije, ki na deljenem strežniku ne bi delovale. Prav tako je naročniku omogočeno stalno prilagajanje oziroma nadgrajevanje virtualnega strežnika.

Večina ponudnikov gostovanja, ki ima v svoji ponudbi vključeno tudi VPS spletno gostovanje, za dodatno plačilo nudi tudi vzpostavitev, vzdrževanje in nadgrajevanje strežnika. Ker je za našteto potrebno administratorsko znanje, se dodatnih storitev poslužuje nemalo naročnikov.

Prilagoditev VPS strežnika

Cena VPS gostovanja je višja od cene deljenega gostovanja, saj sistemski viri pripadajo le enemu naročniku, medtem ko si jih pri deljenem strežniku med seboj deli večje število uporabnikov. Tudi pri VPS spletnem gostovanju so na voljo različno oblikovani paketi, cene pa se gibljejo od približno 10 € do 50 € ali več na mesec.

Najboljši deljeni strežniki so danes že tako izpopolnjeni, da za gostovanje zahtevnega spletišča pogosto ni več potrebno VPS spletno gostovanje. K tem veliko pripomore SSD diskovje, ki se ga počasi poslužuje vse več slovenskih ponudnikov spletnega gostovanja. Hkrati pa je potrebno omeniti tudi, da so posamezni paketi gostovanja programsko ločeno, podobno kot so deli strežnika ločeni pri VPS gostovanju.

Preden se torej odločite za vrsto storitve, dobro preučite svoje zahteve in kakovost strežnikov več ponudnikov.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close