4 nasveti za gostovanje spletne trgovine

Se tudi vam zdi, da je na svetovnem spletu prisotnih vse več spletnih trgovin? Če ste odgovorili pritrdilno, ste vsekakor pravilno opazili trend povečane izdelave e-trgovin. Med prvim milijonom najbolj obiskanih spletnih strani celotnega interneta naj bi bilo spletnih trgovin kar preko sto tisoč (vir). In če se tudi sami nagibate k svoji, vam bodo prav prišli današnji nasveti, ki zadevajo gostovanje spletne trgovine. Tudi od gostovanja je namreč odvisno, kako uspešno bo vaša e-trgovina poslovala in kako uspešen bo posledično vaš posel.

Še preden podamo konkretne nasvete, moramo najprej zapisati nekaj besed o povezavi med odzivnostjo e-trgovine in obsegom prodaje. Najbrž nam ne bi nihče nasprotoval, če zapišemo, da uporabniki spleta počasnim spletnim stranem niso naklonjeni. Danes se nam vsem mudi in počasna spletišča nam povsem upravičeno dajejo občutek, da bi svoj čas lahko izkoristili bolje.

Gostovanje spletne strani

Gostovanje spletne trgovine je z odzivnostjo tesno povezano, ni pa edini dejavnik, ki nanjo vpliva. V prvi vrsti mora biti e-trgovina optimizirana – njena koda mora biti čim krajša in čim bolj enostavna, slike stisnjene, da zavzamejo kar najmanj prostora, v ozadju se mora izvajati čim manjše število skript, poskrbljeno pa mora biti tudi za ustrezno predpomnjenje.

Raziskave največje spletne trgovine na svetu – Amazon – so črno na belem dokazale, da odzivnost oziroma hitrost nalaganja spletne trgovine še kako vpliva na prodajo. Vsakih 100ms se pozna v spremembi prodaje za 1 %. Če torej spletno trgovino pohitrimo, da se obiskovalcu namesto v 4s prikaže v 3s, lahko pričakujemo povečanje prodaje za 10 %. Seveda velja enako tudi v obratno smer. Zdaj pa si končno oglejmo današnje nasvete.

1 – Gostovanje spletne trgovine v državi, od koder prihajajo kupci

Lokacija strežnikaČas, v katerem se obiskovalcu spletišča le-to pojavi na zaslonu, je med drugim povezan tudi z oddaljenostjo strežnika od njegovega računalnika. Če je obiskovalec iz ZDA, spletna trgovina pa se nahaja na strežniku v Avstraliji, bo obiskovalec moral čakati dlje, kot če bi bil iz Avstralije. In ker je razdalja med Avstralijo in ZDA kar precejšnja, bo tudi zamik v prikazu e-trgovine precejšen. Strežnik torej zakupite v državi, iz katere prihaja največje število vaših potencialnih strank. V kolikor pa ciljate na več držav, boste morali sprejeti kompromis in spletno gostovanje zakupiti ali v državi, od koder prihaja največ kupcev, ali pa geografsko gledano nekje na sredini, morda tudi v državi, kjer se ciljni obiskovalci sploh ne nahajajo.

2 – Deljeno gostovanje za manjše in srednje velike e-trgovine, VPS ali namensko za večje

Deljeno gostovanjeČe ste redni bralec našega bloga, ste z oblikami spletnega gostovanja že seznanjeni, v nasprotnem primeru pa si prej preberite o deljenem, VPS in namenskem strežniku. Za manjše in srednje velike e-trgovine bo povsem zadostovalo deljeno spletno gostovanje. Ker lahko naletite tudi na ponudnika, ki svojih strežnikov ne posodablja in z boljšo opremo ne nadgrajuje najbolj pogosto, vam svetujemo, da se pred nakupom prepričate, da gre dejansko za odziven in ne preveč nasičen strežnik. Pozanimajte se, če so v strežnik, na katerem naj bi gostovala vaša spletna trgovina, vgrajeni SSD diski. Ti zagotavljajo veliko hitrejše delovanje, njihova cena pa je od HDD diskovja mnogo višja, kar vam da vedeti, da ponudniku za svoje naročnike ni vseeno.

VPS gostovanjeZa gostovanje spletne trgovine z dodanimi več tisoč izdelki pa bo bolje, da odštejete nekoliko več denarja in si priskrbite VPS gostovanje, saj boste v tem primeru imeli določene strežniške kapacitete le zase. Če prodajate toliko izdelkov, cena ne bi smela predstavljati ovire. Zavedati se morate, da boste s hitrejšim delovanjem spletne trgovine prodali več, zato lahko brez zadržkov zapišemo, da spletno gostovanje predstavlja naložbo. Za najbolj zahtevne, obsežne in množično obiskane trgovine pa je najprimernejše namensko oz. dedicated gostovanje. V tem primeru boste zakupili celoten strežnik, potrebovali pa boste tudi administratorja, da bo strežnik vzpostavil ter ga kasneje nadgrajeval. Nekateri ponudniki imajo na seznamu storitev tudi možnost administriranja strežnika za doplačilo.

3 – Poskrbite za optimizacijo hitrosti e-trgovine

Optimizacija hitrosti spletne trgovineMarsikateri lastnik spletne trgovine je bil slabe volje, ko je svojo e-trgovino prenesel na boljši strežnik, na hitrosti delovanja pa se to ni poznalo. V takšnem primeru gre za to, da je ozko grlo nekje drugje – običajno trgovino upočasnjuje sam sistem, grafična predloga ali preveč vtičnikov, ki omogočajo dodatne funkcionalnosti. Če ena izmed težav velja za vaš primer, vam tudi najboljše gostovanje spletne trgovine na najbolj zmogljivem strežniku ne bo pomagalo. Priporočamo vam, da se čim prej obrnete na izkušenega programerja ali drugega spletnega mojstra, ki se ukvarja z optimizacijo hitrosti spletnih trgovin. Cena za njegove storitve bo sicer relativno visoka, a na dolgi rok, morda že na kratki ali srednji, boste s povečano prodajo hitro nadomestili strošek za optimizacijo.

4 – Izberite ponudnika z dobrimi referencami

Če je za gostovanje preprostih spletišč pomembno, da strežnik zakupite pri zaupanja vrednemu ponudniku z dobrimi referencami, pa je za gostovanje spletne trgovine to še toliko bolj pomembno, saj so e-trgovine bolj zahtevne – za brezhibno delovanje potrebujejo več strežniških kapacitet. Prepričajte se, da so s ponudnikom zadovoljni drugi naročniki, ki pri njem gostujejo svoje e-trgovine.

Reference in mnenja uporabnikov

Do takšnih podatkov se boste najlažje dokopali na forumih in blogih, seveda pa ne škodi, da si ogledate tudi spletne strani posameznih ponudnikov, kjer boste našli reference in mnenja naročnikov. Za ugodno in hitro odzivno gostovanje spletne trgovine priporočamo NEOSERV, saj se v njihovih strežnikih že nahajajo zmogljivi SSD diski, poleg tega pa ima ponudnik tradicijo in prijazno, predvsem pa odzivno, tehnično podporo.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close