3 najpogostejše vrste gostovanj

Če ste v procesu izdelovanja spletne strani in ste že kupili svojo domeno, se vam je gotovo že kdaj porodilo vprašanje, kaj je spletno gostovanje.

Spletno gostovanje omogoča osebam in podjetjem narediti njihovo stran dostopno preko interneta.

Gostovanje je izredno pomembno v začetni fazi izdelovanja nove spletne strani. Podatki in vsebina internetne strani morajo biti objavljene na strežniku, ki je povezan z internetom, da bi jih obiskovalec lahko videl.

Strežnik za spletno gostovanje

Deli pa se na tri najpogostejše načine gostovanja, kjer vsak način služi drugačnim potrebam.

Deljeno gostovanje

Prvi in najbolj pogost način gostovanja je deljeno gostovanje. Deljeno gostovanje je primerno za manjše in tudi večje spletne strani. Tako gostovanje je primerljivo z življenjem v stanovanjski stavbi, in kot stanovanje je običajno že opremljeno z raznimi orodji, kot so prednaložene skripte (WordPress, Joomla, Magento, phpBB), odjemalci e-pošte, ‘web buliders’… In kot v pravi stanovanjski hiši ima vsak uporabnik svoj prostor, vendar mora biti pazljiv, da ne moti ostalih najemnikov.

Deljeno gostovanje

Vseeno pa je tudi takšno gostovanje lahko izredno kakovostno in zanesljivo, če seveda izberete pravega ponudnika. V kolikor mislite, da za svojo spletno stran potrebujete ravno to vrsto gostovanja, vam priporočamo, da preverite ugodno ponudbo pri ponudniku Neo-Serv.net.

VPS gostovanje

Drugi način je poznan pod kratico VPS – ‘Virtual Private Server‘. Koristiti tak način gostovanja je kot živeti v hiši dvojček, v svojih prostorih lahko počnete kar želite, vendar še vedno ne smete pozabiti, da si hišo delite s sosedi.

Z VPS gostovanjem imate nadzor nad vsem, kar se dogaja na vašem prostoru, prav tako lahko tja namestite poljubno programsko opremo. V primerjavi z deljenim gostovanjem je VPS gostovanje bolj fleksibilno. Tak način gostovanja običajno koristijo uporabniki z večjimi in bolj zahtevnimi spletnimi stranmi. VPS gostovanje pa zahteva tudi višjo raven poznavanja strežnikov in več odgovornosti s strani uporabnika.

Dedicated Server

Dedicated serverTretji način gostovanja je poznan pod imenom ‘Dedicated Server‘, uporablja se tudi izraz namensko gostovanje. Imeti dedicated server je kot imeti svojo lastno hišo. Gostovanja ni potrebno deliti z nikomer, s svojo programsko opremo in ostalimi namestitvami običajno uporabnik ne moti nikogar (saj v hiši živi sam). Tako gostovanje najpogosteje koristijo večja podjetja ali organizacije, ki s svojimi spletnimi stranmi zahtevajo toliko prostora, da morajo imeti svoj strežnik. Stroški vzdrževanja takšnih strežnikov so zelo visoki (lahko tudi do več 100 evrov na mesec).

Povzetek

Če povzamemo, deljeno (shared) gostovanje je primerno za povprečno zahtevne spletne strani, VPS gostovanje za zahtevnejše in Dedicated za najbolj zahtevne s potrebo po veliko prostora.

Na koncu je potrebno le dobro premisliti, kakšno stran bomo imeli, kaj taka stran zahteva, in se na podlagi tega odločiti za najbolj ustrezen način gostovanja. Vsekakor pa vedno lahko začnete na deljenem gostovanju in nato kasneje (po potrebi) preidete na večja gostovanja.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close