Morda pa VPS strežnika ne potrebujete …

Ko sem na blogu že pred časom opisal deljeno spletno gostovanje, sem zapisal, da gre za osnoven tip gostovanja, za katerega se odloči daleč največje število lastnikov spletnih strani. Čeprav praktično povsod na spletu piše, da je deljeno gostovanje primerno le za preproste spletne strani, pa temu ne gre povsem verjeti. Pravzaprav je težava v zastarelosti objavljenih člankov, saj včasih storitev za gostovanje zahtevnejših spletnih strani res ni bila najbolj primerna, danes pa je zgodba drugačna.

VPS strežnik

Vam je ponudnik gostovanja rekel, da za vašo spletno stran oz. spletno trgovino pride v poštev le VPS strežnik? Morda je res, še bolj možno pa je, da so njegovi deljeni strežniki stari. Z nezmogljivimi procesorji, premalo RAM-a in HDD diski zahtevnejša stran prav gotovo ne bo delovala optimalno, a na srečo tudi v Sloveniji lahko najdemo nekaj ponudnikov, ki se zavedajo pomembnosti stalnega nadgrajevanja strežnikov.

Sodobni strežniki, na katerih gostuje več sto domen, so mnogo zmogljivejši, zato je na njih največkrat možno gostovati tudi spletne trgovine, večje spletne portale, množično obiskane forume ali zahtevnejše aplikacije. VPS strežnik je od deljenega mnogo dražji (tudi do 20x), zato se pred končno odločitvijo vsekakor splača dobro preučiti dejansko situacijo. Če vam je ponudnik dejal, da VPS strežnik predstavlja edino rešitev, se visokih stroškov ne ustrašite prehitro. Povprašajte tudi druge ponudnike, predvsem pa tiste, za katere veste, da uporabljajo kakovostno strežniško opremo (npr. NEOSERV).

Sodobno deljeno gostovanje

Nekateri ponudniki imajo na svojih straneh točno napisano, katero opremo uporabljajo. Če boste opazili, da so v strežnikih vgrajeni HDD diski, pomeni, da ponudnik strežnika že lep čas ni posodobil. Mnogo hitrejša so SSD diskovna polja, katerih se poslužuje vse več in več ponudnikov spletnega gostovanja. Tudi v osebnih računalnikih SSD diski postajajo stalnica, saj imajo v primerjavi s HDD diski mnogo prednosti – predvsem pa so bistveno hitrejši.

Ko najdete ponudnika s kakovostno strojno opremo in SSD gostovanjem, se dogovorite za testno obdobje. Običajno vam bodo dali na razpolago mesec dni časa, da se prepričate o kakovosti njihove storitve. V tem času pa boste že videli, ali deljeno gostovanje zadostuje ali bo VPS strežnik prav zares predstavljal boljšo izbiro.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close