Karakteristike spletnega gostovanja

Ste se končno odločili, da bi tudi sami imeli svojo spletno stran? Poleg registracije domene boste morali zakupiti še prostor na strežniku, kar vam omogočajo številna podjetja, tako domača kot tuja. Storitev se imenuje spletno gostovanje, ponudniki pa imajo pogosto na voljo pripravljene različne pakete, saj na ta način lahko zadovoljijo potrebe ljudi z različnimi željami, hkrati pa se z oblikovanjem paketov izognejo dodatnemu delu. Pri večjem številu naročil bi bilo nastavljanje parametrov gostovanja za vsakega posameznika posebej zagotovo zelo zamudno in s stroškovnega vidika nesmiselno.

No, če v poplavi paketov vseeno ne najdete pravega, pa se ponudnike spletnega gostovanja vseeno splača povprašati glede individualnega prilagajanja paketa. Najverjetneje bodo vaši želji ustregli, izgubiti pa tako ali tako nimate kaj.

In kaj bi sploh lahko prilagajali?

Kot smo že omenili, ima spletno gostovanje več karakteristik, med katerimi so najpomembnejše naslednje:

Prostor na spletu

Od zakupljenega prostora na spletu je odvisno, kako obsežna bo lahko vaša spletna stran. Nekateri paketi imajo prostor omejen, medtem ko naj drugi navzgor ne bi imeli omejitve. Slednje sicer velja le v teoriji, saj neskončno prostora praktično ni mogoče najeti. Če boste imeli spletno stran, kjer bo večinoma le vsebina in nekaj slik, bo dovolj že manjši paket (npr. nekaj GB), če pa bo vaša stran obsežna – z veliko foto in video materiala, pa se raje odločite za paket, ki nudi dovolj spletnega prostora (npr. več 10 GB).

Promet / prenos podatkov / pasovna širina

Tudi v tem primeru obstaja veliko paketov, ki naj bi omogočali neomejeno prometa. V praksi se izkaže, da temu sicer ni čisto tako, vendar povprečni uporabniki s prekoračitvijo »omejitve« največkrat nimajo težav. Kljub temu priporočamo, da izberete paket, ki naj bi podpiral neomejen prenos podatkov.

Število gostujočih domen

Na prvi pogled morda izgleda, da tu nimate kaj dosti razmišljati. Pogosto to sicer drži, toda tudi primerov, ko posameznik oziroma podjetje po zakupu spletnega gostovanja ugotovi, da bi mu dodatna domena prišla še kako prav, ni malo. Zato dobro premislite in poskusite razmišljati vnaprej, če morda tudi sami ne boste v prihodnosti potrebovali dodatne domene.

Število elektronskih naslovov

Elektronski naslovV tem primeru je najpogosteje tako, da manjši paketi omogočajo omejeno število elektronskih naslovov (npr. 50 ali 100), večji paketi pa pri kreiranju le-teh nimajo omejitve. Večje število elektronskih naslovov pride v poštev pri podjetjih z več zaposlenimi, medtem ko fizičnim osebam običajno zadošča že manjše število.

Nove elektronske naslove lahko ustvarjate v nadzorni plošči – najverjetneje v cPanel ali DirectAdmin.

Število MySQL podatkovnih baz

MySQL baza je zbirka tabel, ki vključuje določene informacije, povezane s spletno stranjo. Podatkovne baze uporabljajo številni CMS sistemi, napisani v programskem jeziku PHP. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo odprtokodni sistem za urejanje spletne strani WordPress, ki ima v svoji MySQL bazi shranjene vsebine, komentarje, povezave, razne nastavitve strani in podobno. Običajno za eno spletno stran zadošča ena MySQL podatkovna baza.

Nabor aplikacij Softaculous

Pri večini paketov boste v nadzorni plošči našli obsežen paket spletnih aplikacij. Celoten nabor aplikacij se imenuje Softaculous, omogoča pa enostavno namestitev raznovrstnih odprtokodnih sistemov. Od CMS-jev, kot so WordPress, Drupal in Joomla, do forumov, vprašalnikov, CRM sistemov in spletnih trgovin, med katerimi so najbolj priljubljene PrestaShop, Magento, osCommerce, CS-Cart in druge.

Našteli smo po našem mnenju šest glavnih karakteristik spletnega gostovanja, pri izbiri paketa pa bodite pozorni tudi na:

  • število FTP računov
  • število poddomen
  • število parkiranih domen
  • možnost pregleda statistike obiska

Pred zakupom spletnega gostovanja se ne pozabite pozanimati o redni izdelavi varnostnih kopij in odzivnosti podporne službe.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close