Domena in gostovanje – v čem je razlika?

Ste do zdaj mislili, da domena in gostovanje predstavljata identično storitev? Ali pa sploh niste vedeli, kaj je eno in kaj je drugo? Nič zato. Če se z omenjenima izrazoma še niste nikoli srečali, je povsem razumljivo, da ne poznate njunih definicij in medsebojnih razlik.

Glede na to, da berete ta prispevek, najbrž razmišljate o postavitvi svoje prve spletne strani. Ta se mora na internetu nekje nahajati – na določenem spletnem naslovu, prav tako pa potrebuje tudi prostor za vse datoteke in morebitne druge sestavne elemente spletne strani.

Domena in gostovanje sta tesno povezana pojma, saj stran brez ene ali druge storitve ne more delovati. Vsaj ne v takšni obliki, kot bi si želeli. V nadaljevanju vam bomo storitvi natančno predstavili, da boste točno vedeli, kaj katera izmed njiju pomeni. Na koncu pa bomo omenili še SSL certifikat, ki poleg domene in gostovanja prav tako predstavlja obvezen sestavni del spletne strani.

Domena – naslov na spletu

Zagotovo veste, da se vsaka spletna stran nahaja na svojem spletnem naslovu. Če želite prebrati spletne novice, obiščete rtvslo.si ali 24ur.com. Če spletnega naslova ne poznate, se odpravite na google.si in informacije pridobite prek iskalnika Google. Skratka, vsaka stran ima svoj naslov, ki mu rečemo domena.

Domene

Domena je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice. Dela sta ločena s piko. Poznamo generične (.com, .net, .org, .info, …), državne (.si, .eu, .de, .it, …) in tematske (.shop, .life, .blog, .center, …) domene. Domeno se registrira pri registrarju, torej pri podjetju, ki se ukvarja s prodajo oziroma registracijo domen. Svetujemo vam, da se odločite za registrarja NEOSERV.si, kjer garantirajo najnižjo ceno v Sloveniji, poleg tega pa svojim naročnikom nudijo odlično podporo.

Ko izbirate domeno, morate najprej razmisliti o izbiri domenskega imena. Dobro ime je kratko in lahko zapomljivo. Poleg njega je potrebno izbrati tudi ustrezno končnico. Več o tem si lahko preberete v prispevku 5 nasvetov za izbiro domenske končnice.

Gostovanje – prostor na spletu

Kot smo že omenili, sta domena in gostovanje medsebojno povezani storitvi. Spletni naslov je namreč potrebno usmeriti na strežnik, na katerem spletna stran gostuje. Spletno gostovanje je torej storitev, ki pomeni zakup prostora na strežniku. Strežnik je zmogljiv računalnik, ki je prek hitre internetne povezave ves čas povezan v svetovni splet.

Strežniki za spletno gostovanje

Ko govorimo o zakupu spletnega gostovanja, moramo biti nekoliko bolj specifični, saj obstajajo različne vrste storitve:

Na spletu lahko zasledimo tudi brezplačno gostovanje, ki pa ima mnogo več slabosti kot prednosti. Priporočamo vam, da si preberete prispevek Zakaj je brezplačno gostovanje slaba naložba?

Domena in gostovanje predstavljata osnovna stebra vsake spletne strani. Nedolgo nazaj pa se jima je pridružil še tretji steber – SSL certifikat.

Kaj je SSL certifikat?

SSL certifikat je kriptografski protokol, ki med spletno stranjo in njenimi obiskovalci zagotavlja varno povezavo, prek katere so vsi podatki šifrirani.

SSL certifikat

Po namestitvi SSL certifikata na spletno stran se URL naslov ne prične več s http, temveč s https. Povezava https torej predstavlja enega izmed znakov, po katerem lahko prepoznamo, da je na spletno stran nameščen SSL certifikat.

Glavne prednosti SSL certifikata so:

  • varna povezava, ki šifrira prenos vseh podatkov,
  • povečanje zaupanja obiskovalcev do spletnega mesta,
  • nekoliko izboljšane pozicije v iskalniku Google,
  • spletni brskalniki ne prikazujejo opozoril o nevarni uporabi spletnega mesta.

Domena in gostovanje, prav tako pa tudi SSL certifikat so vam po ugodnih cenah na voljo pri slovenskem ponudniku NEOSERV.si. Odlikujejo ga tradicija poslovanja, številne pohvale zadovoljnih uporabnikov, ugodne cene ter prijazna in vedno dostopna podpora.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close