Zakaj je brezplačno gostovanje slaba naložba?

Marsikdo si želi spletno stran zgolj kot hobi in začne pisati blog pri ponudniku brezplačnih spletnih strani, veliko pa je tudi podjetnikov, ki si želijo spletno predstavitev podjetja, a za spletno stran ne želijo plačati. Tako prvi kot drugi pobrskajo po spletu in ugotovijo, da lahko spletno stran pri ponudnikih brezplačnega gostovanja kar sami postavijo povsem brezplačno. Kar se zdi dobra zamisel v prvem trenutku, pa je dolgoročno dejanski slaba. V nadaljevanju si preberite, zakaj se brezplačnemu gostovanju velja izogibati.

Brezplačno gostovanje? Premislite ponovno!

Kadar želite spletno stran, ki vas bo dobro predstavljala in vam nudila dobro podporo pri poslu ali prostočasni dejavnosti, vložite vanjo vsaj nekaj sto evrov – za ta denar vam že izdelajo spletno stran, registrirajo domeno in ponudijo gostovanje. Na voljo vam bo vse, kar potrebujete, predvsem pa se boste izognili pastem, ki jih skriva brezplačno gostovanje.

Spletna stran, gostovanje in domena

1. Brezplačno gostovanje običajno prinaša počasne in slabo odzivne strani, kar se slej kot prej pozna pri obisku. Zakaj? Ker na enem strežniku gostuje ogromna množica spletnih strani, prav tako pa ponudnik gostovanja za brezplačno storitev lahko uporablja zastarel strežnik.

2. Pri brezplačnem gostovanju ste zelo omejeni s prostorom, ki vam je brezplačno na voljo. Če želite nekoliko bolj kompleksno stran, na kateri bo veliko zanimivih vsebin (in slik), boste to mejo hitro presegli. Potem boste prisiljeni plačati za več prostora. Pa ne le za prostor za samo stran, temveč tudi na primer za prostor, ki ga potrebujete zaradi elektronske pošte.

3. Elektronska pošta? Gostovanje je res zastonj, pošta pa morda ne – plačati utegnete tako zanjo kot za nekatere druge stvari.

4. Brezplačno gostovanje običajno ne predvideva, da boste uporabljali svojo domeno. Izberete »ime strani«, ki se nadaljuje z imenom ponudnika brezplačnega gostovanja in domensko končnico. Če se strankam predstavljate kot sadjarstvo.freesite.com, boste videti precej neresno. In če boste hoteli pri brezplačnem gostovanju registrirati svojo domeno, vas bo to stalo več kot sicer.

5. Bi radi s spletno stranjo kaj zaslužili in želite, da bi se na njej prikazovali oglasi? Težko jo boste tržili, marsikdaj bo to celo povsem nemogoče. Če boste že kaj zaslužili z oglasi, plačanimi na klik, pa bo verjetno potrebno delež tega zaslužka odstopiti ponudniku brezplačnega gostovanja.

6. Želite prenesti vsebine k drugemu ponudniku? Plačali boste! Še huje je, da je prenos včasih zelo zapleten oziroma poteka kar ročno, saj drugače enostavno ne gre.

Težave z brezplačnim gostovanjem

7. Ste pomislili, da je treba prebrati pogoje, s katerimi se strinjate ob odločitvi za brezplačno gostovanje? Med njimi žal piše, da vam niso ničesar dolžni. Če ponudnik propade, se odloči, da se z brezplačnim gostovanjem ne bo več ukvarjal, proda posel ali kar koli drugega, lahko enostavno vse skupaj izključijo. Vaših vsebin ne bo nikjer več.

8. Če gostujete brezplačno, potem mora ponudnik zaslužiti drugje. Kako? Na vaši spletni strani se lahko pojavljajo oglasi, ki vam niso niti malo všeč in s katerimi se ne strinjate, ali pa podjetje trguje z vašimi podatki. V tem primeru kar naenkrat pričnete dobivati gore reklamne pošte, saj niste vedeli, da ste se z njo ob potrditvi pogojev strinjali.

9. Veliko ponudnikov brezplačnega gostovanja ne omogoča uporabe podatkovnih baz. To pomeni, da ne morete uporabljati spletnih sistemov, kot je na primer WordPress. Tudi na spletno trgovino lahko kar hitro pozabite.

10. Ponudniki brezplačnega gostovanja pogosto ne skrbijo za najvišjo stopnjo varnosti. To pomeni, da ste na udaru hekerjev, poleg tega pa se lahko hitro širijo okužbe.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close