Spletno gostovanje in varnost spletnih podatkov

Ker na svetu ne vladata le red in mir, temveč je vse več tudi ljudi, ki zaradi lastnega okoriščanja drugim želijo škodovati, je lastnino potrebno ustrezno zavarovati. V vsakdanjem življenju to naredimo predvsem tako, da zaklenemo stanovanje, morda poskrbimo še za kakšno posebno varnostno ključavnico, tisti, ki so najbolj na udaru, pa pred vhod namestijo tudi varnostno kamero.

Ključavnica

Da ne odtavamo predaleč stran – spletno gostovanje je storitev, pri kateri so na strežniku shranjeni številni podatki, največkrat takšni, ki sestavljajo spletno stran, lahko pa tudi osebni in finančni. Če imate na svoji spletni strani nameščen obrazec, prek katerega se obiskovalci lahko naročijo na prejemanje elektronskih sporočil, od njih že pobirate določene osebne podatke – verjetno ime in priimek ter njihov elektronski naslov. Če pa imate spletno trgovino, je zadeva še toliko bolj resna, saj se med strežnikom in obiskovalcem pretakajo še bolj občutljive informacije – finančni podatki.

Kako zaščitimo takšne podatke?

Občutljive podatke, kakšrni so osebni in finančni podatki, zavarujemo z namestitvijo tako imenovanega SSL certifikata. Za namestitev se moramo obrniti na podjetje, ki ponuja spletno gostovanje.

SSL certifikatKaj je SSL certifikat? SSL certifikat, ki ga imenujemo tudi digitalni certifikat, med spletno stranjo in obiskovalcem ustvari varno povezavo. Vsi podatki, ki se med njima prenašajo, so šifrirani, zato tudi v primeru, da jih spletni nepridipravi prestrežejo, le-ti ne morejo povzročiti škode. Gre za podoben princip delovanja kot pri zaklepanju hiše, saj se spletni podatki najprej zaklenejo (šifrirajo), ko prispejo do cilja, pa se zopet odklenejo (šifrirani podatki so zopet na voljo v prvotni obliki).

SSL certifikat mora izdati zaupanja vredno mednarodno podjetje (največje je GeoTrust). Vsi spletni brskalniki imajo možnost interkacije s spletnimi stranmi, ki imajo nameščen takšen certifikat. Sicer varnostni certifikat lahko izda praktično kdorkoli, vendar v kolikor ne bo ta izdan s strani verodostojnega podjetja, bo spletni brskalnik to zaznal in vas vprašal za dodatno potrditev, če zares zaupate obiskani spletni strani.

Na koga se morate obrniti, če si na spletno stran želite namestiti SSL certifikat? Na podjetje, ki nudi spletno gostovanje. Priporočamo ponudnika Neo-Serv, saj so njihove cene zelo ugodne, SSL certifikat vam bodo namestili brezplačno, vsi certifikati iz njihove ponudbe pa so izdani s strani velikih svetovnih organizacij, vrednih zaupanja.

Povezava: https://www.neoserv.si/ssl-certifikati

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close