Vpliv spletnega gostovanja na SEO

Kratica SEO, ki izhaja iz angleške zloženke Search Engine Optimization, je krajši zapis za optimizacijo spletne strani. Spletna optimizacija vpliva na pozicije spletne strani za posamezne iskalne poizvedbe v spletnem iskalniku (npr. v Google).

Znano je, da se algoritem, na podlagi katerega Google razvršča rezultate iskanja, stalno spreminja. Najbolj poznani elementi algoritma so zagotovo ključne besede, povratne povezave ter starost spletne strani, toda to še zdaleč niso vsi.

Optimizacija spletnih strani

Kateri elementi so poleg naštetih še pomembi? Eden izmed njih je tudi ta, ki ga moramo upoštevati že na samem začetku, še preden se na internetu predstavimo z lastno spletno stranjo. Gre za izbiro ponudnika gostovanja, ki jo marsikdo opravi prehitro, brez analize. Če izberemo najcenejšega ponudnika, ima lahko odločitev vpliv tudi na SEO oziroma na vidnost naše spletne strani v iskalniku Google.

Zagotovo drži, da izbira dobrega ponudnika ne bo povzročila, da bi naša spletna stran bila čez noč uvrščena na prva mesta in zelo obiskana. Toda po drugi strani drži tudi, da slabo spletno gostovanje negativno vpliva na uvrstitve internetne strani za posamezne iskalne poizvedbe, povezane z našo stranjo.

Kaj moramo upoštevati pri izbiri spletnega gostovanja?

Da ne bo naša spletna stran žrtev slabega spletnega gostovanja in posledično nižjih uvrstitev v Googlu, kot bi jih bila deležna sicer, moramo pri izbiri gostovanja upoštevati tri dejavnike, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Varnost strežnika

Varnost strežnikaSte vedeli, da Google kaznuje okužene spletne strani? Skoraj ne glede na to, za kakšno okužbo gre, jo bodo Googlovi pajki zaznali. Posledica so lahko nižje uvrstitve, lahko pa tudi popoln izbris spletne strani iz iskalnih rezultatov.

Čeprav moramo za varnost spletne strani skrbeti sami, je tudi naloga ponudnika gostovanja, da na strežnik namesti kakovostno programsko opremo, ki preprečuje spletne napade. To je še posebej pomembno, ko gre za deljeno gostovanje, kjer si strežnik deli veliko število naročnikov. Paketi gostovanja posameznih naročnikov morajo biti ustrezno ločeni, da se morebitna okužba ne širi dalje na druge pakete.

Pred zakupom gostovanja se torej prepričajte o varnosti strežnika, ki vam jo nudi izbrani ponudnik.

Lokacija strežnika

Lokacija strežnikaMorda vas bo presenetil podatek, da Google iskalne rezultate razvršča tudi glede na to, kje se nahaja strežnik, na katerem je nameščena naša spletna stran. Sicer so rezultati nekoliko odvisni od same domenske končnice, toda zadnje čase se Google močneje naslanja prav na IP naslov strežnika oz. njegovo lokacijo.

Primer: Če prebivalec iz ZDA pregleduje rezultate iskanja, obstaja večja verjetnost, da bodo zanj višje uvrščene spletne strani, ki gostujejo na strežniku v ZDA. Precej manj možnosti je, da bi se mu na prvi strani prikazale strani, gostovane na strežniku npr. na Kitajskem.

Imate spletno stran v slovenskem jeziku? Naj torej gostuje na strežniku v Sloveniji.

Delovanje strežnika

Izjemno pomemben dejavnik je delovanje strežnika, ki vključuje tako njegovo zmogljivost kot zanesljivost. Strežnik mora vedno delovati, saj v nasprotnem primeru gostovane spletne strani niso dostopne. Prav tako mora strežnik delovati hitro, saj je tudi hitrost neposredno povezana z uporabniško izkušnjo na strani, ki jo Google jemlje izredno resno.

Če bo naša spletna stran delovala počasi, bomo uvrščeni nižje, kot bi bili, če bi bila stran hitro odzivna. Pomembno je, da izberemo SSD gostovanje, torej gostovanje na strežnikih, v katere so vgrajeni SSD diski. Prav tako na posameznem strežniku ne sme gostovati preveliko število spletnih strani, saj lahko pride do preobremenitve in posledičnega upočasnjenega delovanja.

Izberite SSD gostovanje pri zanesljivem ponudniku, ki zagotavlja najmanj 99-odstotno zanesljivost strežnika.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close