Kakšna je razlika med POP3 in IMAP protokolom?

POP3 in IMAP sta protokola, ki jih e-poštni odjemalci uporabljajo za dostop do e-poštnih sporočil, shranjenih na strežnikih. Če imate svojo spletno stran, imate najbrž kreiran tudi kakšen e-poštni predal, vezan na domeno (na primer info@vasa-domena.si). Do e-pošte lahko dostopate na dva načina – neposredno v spletnem brskalniku z uporabo odjemalca Webmail ali prek programa, nameščenega na svojo napravo, na primer na računalnik, tablico ali mobilni telefon.

Ko e-poštna sporočila prebirate v programu na svoji napravi, sta z dogajanjem na strežniku lahko povezana dva scenarija:

  • pošta se s strežnika prenese v vaš program (npr. Outlook, Mozilla Thunderbird, …), kar pomeni, da na strežniku ni več dostopna;
  • pošta se sinhronizira z vsemi napravami, kjer imate nameščen e-poštni odjemalec, obenem pa ostane tudi na strežniku.

Vsak izmed scenarijev ima svoje prednosti in slabosti. Več o teh si preberite v nadaljevanju.

POP3 protokol (ang. Post Office Protocol)

Privzeta nastavitev POP3 protokola e-pošto prenese s strežnika v lokalni e-poštni odjemalec. V praksi to izgleda tako, da je e-poštno sporočilo na začetku dostopno na strežniku. Do sporočila lahko dostopate v spletnem odjemalcu Webmail. Ko zaženete program na lokalni napravi, na primer Outlook na svojem osebnem računalniku, pa se to e-poštno sporočilo s strežnika prenese na vaš računalnik. Ko se to zgodi, sporočilo ni več dostopno v Webmailu.

POP3 protokol

Glavna prednost uporabe POP3 protokola je, da se prostor na strežniku sproti sprošča. Če imate zakupljen manjši paket spletnega gostovanja, je to zelo dobrodošlo. Še posebej prav pride v primeru, ko prejemate veliko e-poštnih sporočil s priponkami, ki zavzamejo več prostora. Tudi nezaželena e-pošta lahko privede do hitre zapolnitve spletnega prostora.

Ena izmed pomembnejših slabosti POP3 protokola je, da se lažje pripeti neljubi dogodek, ko iz e-poštnega odjemalca izbrišemo pomembno e-poštno sporočilo. V tem primeru ga ne moremo pridobiti nazaj, saj ni več shranjen na strežniku. Prav tako je slabost POP3 protokola v tem, da se e-sporočilo prenese le na eno napravo. Če do e-pošte najprej dostopamo na osebnem računalniku, se bo pošta prenesla tja, kar hkrati pomeni, da ob kasnejšem dostopu do e-poštnega odjemalca na prenosnem telefonu le-ta tam ne bo vidna.

Slabosti se lahko preprosto odpravi s spremembo nastavitev e-poštnega odjemalca. Določite na primer lahko, da e-pošta kljub uporabi POP3 protokola ostane shranjena na strežniku. Nastavite lahko celo to, da tam ostane shranjena določeno časovno obdobje. Na ta način se zavarujete, da bi pomotoma izbrisali pomembno e-sporočilo, hkrati pa skrbite za ohranjanje prostora na paketu spletnega gostovanja.

IMAP protokol (ang. Internet Message Access Protocol)

Pri uporabi IMAP protokola se e-pošta na strežniku sinhronizira z e-poštnimi odjemalci na ostalih napravah. Če boste e-poštna sporočila torej pregledovali na računalniku, jih lahko kasneje pregledujete tudi na mobilnem telefonu, tablici ali drugi napravi, ki omogoča uporabo e-poštnega odjemalca. Prav tako bodo prejeta in poslana e-sporočila ostala dostopna v spletnem odjemalcu Webmail.

IMAP protokol

Glavna prednost uporabe IMAP protokola je očitna. Do e-poštnih sporočil lahko dostopate vedno in povsod, poleg tega tudi nimate skrbi, da bi katero izmed sporočil po nesreči izbrisali. Če ga boste izbrisali na računalniku, bo namreč sporočilo še vedno dostopno v spletnem odjemalcu Webmail.

Tako kot prednost je očitna tudi slabost IMAP protokola. Elektronska sporočila se ves čas nabirajo na strežniku, kar sčasoma zapolni prostor. Vsake toliko časa si je torej potrebno vzeti čas, preveriti vsa e-sporočila in jih čim več izbrisati. Druga možnost je seveda nadgradnja paketa gostovanja, ki pa na dolgi rok ni rešitev, še posebej, če prejemate ali pošiljate veliko količino e-pošte.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close