Uvod v spletno gostovanje

Kaj je spletno gostovanje?

Spletno gostovanje je storitev, ki jo ponujajo podjetja (gostitelji spletnih strani) v zameno za mesečno ali letno plačilo. Gostitelj zagotovi okolje (strojno opremo, programsko opremo in podporo) za gostovanje spletnih strani

Kako gostovanje deluje?

Spletne strani, ki jih obiskuješ na internetu so shranjene na računalnikih, ki se imenujejo strežniki (web server). To so posebej prirejeni računalniki, ki imajo samo eno nalogo: na njih se shranjujejo spletne strani. Strežniki lahko delujejo v sistemu Linux ali Windows in lahko strežejo 1 ali več sto spletnih strani.

Ti strežniki so nameščeni v posebnih prostorih imenovanih podatkovni centri (data centers). Taki centri so priklopljeni na izjemno hitre internetne povezave, 24 ur na dan pa jih nadzirajo usposobljeni strokovnjaki, ki skrbijo da so spletne strani vedno dostopne.

Kaj vključuje spletno gostovanje?

Ko kupiš oz. najameš spletno gostovanje dobiš svoj gostovalni račun. Ta vsebuje:

  • prostor na strežniku
  • Določeno količino prenosa podatkov
  • Določeno število elektronskih naslovov
  • Dostop do nadzorne plošče, kjer lahko nastavljaš domene in gostovanje
  • Dodatne storitve, kot so sistem za urejanje vsebin, brezplačno domeno itd.

Pogoj za uporabo spletnega gostovanja je domena, ki jo povežeš z gostovanjem.

Ali so vsa spletna gostovanja enaka?

Ne, obstaja veliko različnih tipov gostovanja. Začetniki pogosto poskusijo z brezplačnim gostovanjem, vendar kmalu preidejo na deljeno gostovanje (shared hosting), ki je najblj popularen in dostopen tip gostovanja.

Ostali tipi gostovanja so še Navidezno Zasebno Gostovanje (Virtual Private Hosting), zasebno gostovanje (Dedicated Hosting) in kolokacija (Colocation).

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close