Zakaj potrebujem SSL certifikat?

Na naslovno vprašanje lahko odgovorimo na več načinov. Odgovor si lahko predstavljamo tudi, če situacijo prenesemo v vsakdanje življenje. Predstavljajte si, da sedite z bančnim svetovalcem v polnem lokalu. Govorite mu o svojem finančnem stanju, poveste mu svoje geslo za dostop do spletne banke itn. Na ta način vaše zaupne podatke slišijo vsi naključni mimoidoči in obiskovalci lokala. Med njimi so lahko tudi ljudje s slabimi nameni, ki bi vaše podatke utegnili uporabiti sebi v prid.

Na podoben način poteka prenos podatkov po spletu. Če imate spletno stran, ki nima nameščenega SSL certifikata, lahko spletni napadalci prestrežejo in zlorabijo podatke, ki se prenašajo med vašo stranjo in njenimi obiskovalci. SSL certifikat torej potrebujete zato, da ustrezno zaščitite te podatke. V nadaljevanju objave bomo podrobneje pogledali, katere so glavne prednosti SSL certifikata.

Varnost

Zaščita podatkov z uporabo SSL certifikata poteka na treh področjih: avtentikacija, zaupnost in integriteta. Avtentikacija zagotavlja, da se zaščiteni podatki prenašajo izključno med spletno stranjo, na kateri je SSL certifikat nameščen, in njenimi obiskovalci.

Zaupnost zagotavljajo zaščiteni podatki, saj so v berljivi obliki na voljo samo prej omenjenima akterjema. Podatke sicer lahko prestreže spletni napadalec, a jih zaradi enkripcije ne more razbrati.

Spletni napadalec

Integriteta zagotavlja, da se podatki med prenosom ne spremenijo. Napredni algoritmi namreč zagotavljajo, da se informacije od pošiljatelja k prejemniku prenesejo v celoti, brez sprememb. V primeru, da SSL certifikata nimate, podatke spletni napadalec lahko preseže in jih spremeni ali izbriše.

Dodatne prednosti SSL certifikata

Po zadnjih podatkih že več kot 68 % spletnega prometa, ki se vrši v brskalniku Google Chrome, poteka prek zaščitenega HTTPS protokola, ki ga omogoča SSL certifikat. Prav tako 81 od 100 najbolj popularnih strani na spletu uporablja SSL certifikat. To pomeni, da le-ta dobiva vedno večjo veljavo.

Poleg same varnosti SSL certifikat poskrbi tudi za to, da je pred URL naslovom spletne strani prikazana varnostna ključavnica in v brskalniku Google Chrome napis »Secure«. Z namestitvijo razširjenega SSL certifikata pa pred URL naslovom pridobite še zeleno vrstico z imenom svojega podjetja. Vse to so prednosti, ki pozitivno vplivajo na obiskanost spletne strani. Spletni obiskovalci takšne strani namreč prepoznajo kot zaupanja vredne, v primeru spletne trgovine se na ta način poveča tudi prodaja.

Še eno prednost predstavljajo uvrstitve v iskalniku Google. Če ima vaša spletna stran nameščen SSL certifikat, se bo le-ta uvrščala višje med rezultati iskanj. Na ta način lahko prehitite svojo konkurenco, ki SSL certifikata še nima.

In nenazadnje, razlog za namestitev SSL certifikata je v tem, da bo spletna stran potem delovala na hitrejšem HTTP/2 protokolu, kar bo uspešno pohitrilo vašo spletno stran.

Kako do SSL certifkata?

Svoj SSL certifikat lahko pridobite pri tujih in slovenskih ponudnikih spletnega gostovanja. Večina ponudnikov vam ga bo tudi namestila in nastavila, tako da bo prenos podatkov med vašo spletno stranjo in njenimi obiskovalci ustrezno zaščiten. Priporočamo vam slovenskega ponudnika NEOSERV, ki ponuja vse vrste SSL certifikatov po ugodnih cenah.

Z namestitvijo SSL certifikata ne čakajte predolgo, ker bo brskalnik Google Chrome julija 2018 vse uporabnike začel obveščati, če se bodo nahajali na nezavarovani HTTP povezavi. Več o tem si lahko preberete v objavi na Googlovem uradnem blogu.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close