Kako uporabljati nadzorno ploščo cPanel?

Večina posameznikov in podjetij, ki za svojo spletno stran potrebuje prostor na spletu, se odloči za tako imenovano deljeno gostovanje. Kot verjetno že veste, gre za najcenejšo obliko gostovanja, ki povsem zadošča več kot 90 odstotkom naročnikom. Ob zakupu gostovanja vsakdo prejme tudi dostop do nadzorne plošče, prek katere lahko ureja marsikaj v povezavi s prejeto storitvijo. Daleč najbolj priljubljena je nadzorna plošča cPanel, ki jo odlikujejo visoka funkcionalnost, pestrost nastavitev in enostavnost uporabe.

Tisti, ki se na spletno gostovanje že nekoliko spoznate, nadzorno ploščo cPanel zagotovo že povsem obvladate. Če pa na tem področju še nimate znanja, poleg tega pa z uporabo računalnika in interneta niste najbolj »na ti«, vam bo v veliko pomoč današnji vodič. V njem si bomo namreč pogledali, katere so najbolj uporabne funkcionalnosti, ki jih nudi cPanel. Seveda bomo tudi razložili in s slikami ponazorili, kako jih uporabljati.

1. Kako na paket gostovanja dodati nove domene?

Vsak paket gostovanja ima nosilno domeno, na katero je vezana tudi nadzorna plošča. Če vaš paket gostovanja omogoča več domen, pa lahko povsem enostavno dodate nove. Po vpisu v nadzorno ploščo cPanel kliknite na Addon Domains (razdelek DOMAINS), nato pa na novi strani v zgornje polje vpišite domeno, ki jo želite dodati. Po kliku z miško v drugo polje se bo le-to samodejno izpolnilo, prav tako pa tudi tretje. Preostane vam le še klik na gumb Add Domain.

Kako dodati domeno?

Tako, sedaj ste na svoj paket gostovanja dodali novo domeno. Če imate registriranih več domen, lahko na enak način dodate tudi ostale.

2. Kako ustvariti nov e-poštni predal?

Po vpisu v nadzorno ploščo cPanel poiščite ikono Email Accounts (razdelek EMAIL). Odprla se vam bo nova stran, kjer boste zagledali vnosna polja. V prvo vnesete naslov e-poštnega predala (del prej @), nato izberete želeno domeno in dvakrat vpišete geslo. Za kreiranje močnega gesla lahko uporabite tudi Password Generator. Določite še velikost poštnega predala in kliknite na gumb Create Account.

Kako ustvariti e-poštni predal?

Vaš e-poštni predal bo ustvarjen, do njega pa lahko dostopate prek omenjene strani (Email Accounts). Na spodnjem seznamu e-poštnih predalov boste povsem na desni strani videli gumb More. Kliknite nanj in izberite Access Webmail. Odprl se vam bo spletni odjemalec za e-pošto (npr. Roundcube).

Če se kadarkoli v prihodnosti izkaže, da je velikost e-poštnega predala premajhna, ga lahko enostavno povečate. Na seznamu e-poštnih predalov kliknite na povezavo Quota in določite, koliko MB želite nameniti posameznemu predalu.

3. Kako na paket gostovanja prenesti datoteke?

Na vstopni strani nadzorne plošče cPanel, torej tam, kjer je vidnih veliko ikon, poiščite ikono File Manager (razdelek FILES). Po kliku nanjo se vam bo odprl upravitelj datotek, prek katerega lahko dodajate, brišete in urejate datoteke in mape. Direktorij nosilne domene se nahaja v public_html, medtem ko so lokacije dodanih domen lahko znotraj ali izven omenjene mape. Najbolje bo, da kar pogledate.

Kako na paket gostovanja dodati datoteke?

Kako torej dodati datoteke? Najprej se preklikajte do želene mape, nato pa na vrhu kliknite na Upload. Kot vidite, imate v zgornji orodni vrstici na voljo tudi druge ukaze, npr. za kreiranje novih datotek in map, za prenos s strežnika na računalnik, za izbris datotek in podobno.

4. Kako namestiti WordPress?

Čeprav se morda sliši zapleteno, naj že kar takoj zapišemo, da temu niti približno ni tako. V nadzorni plošči cPanel poiščite ikono WordPress (sekcija SOFTACULOUS APPS INSTALLER) in kliknite nanjo. Nato kliknite na moder gumb Install Now.

Kako namestiti WordPress?

Prikazala se vam bo nova stran s približno desetimi vnosnimi polji. Naj na hitro razložimo pomen posameznih polj:

 1. Choose Protocol: izberite protokol, na katerem želite, da bo dostopna vaša spletna stran (če ste namestili SSL certifikat, pride v poštev https, sicer pa http).
 2. Choose Domain: izberite domeno, na katero želite namestiti WordPress.
 3. In Directory: pustite prazno (razen v primeru, če želite WordPress namestiti v izbrano mapo domene, npr. na vasadomena.si/moj-wordpress).
 4. Site Name: izberite ime svoje spletne strani (nastavitev lahko spremenite kasneje).
 5. Site Description: vnesite opis spletne strani (nastavitev lahko spremenite kasneje).
 6. Enable Multisite (WPMU): pustite neobkljukano (razen v primeru, če želite prek ene administracije upravljati več WordPress strani na različnih domenah).
 7. Admin Username: izberite uporabniško ime za vpis v WordPress administracijo.
 8. Admin Password: izberite geslo za vpis v WordPress administracijo.
 9. Admin Email: izberite e-poštni naslov, povezan z vašo WordPress spletno stranjo (npr. za situacijo, če pozabite geslo).
 10. Select Language: izberite jezik, v katerem bo dostopna vaša WordPress administracija (nastavitev lahko spremenite kasneje).

Preverite lahko tudi dodatne nastavitve ali izberete grafično predlogo, seveda pa to lahko storite tudi kasneje, neposredno prek WordPress administracije. Ostane vam torej le še klik na gumb Install. Po nekaj sekundah se vam bosta na zaslonu izpisala dva URL naslova:

 • naslov, na katerem je dostopna vaša stran;
 • naslov, na katerem je dostopna WordPress administracija.

5. Kako spletno stran povrniti v prejšnje stanje?

Ko gre s spletno stranjo kaj narobe, je zelo dobro, da vam ponudnik gostovanja omogoča uporabo varnostnih kopij. V tem primeru lahko do njih dostopate prek nadzorne plošče cPanel. Pri statičnih spletnih straneh pride v poštev obnovitev datotek, pri dinamičnih (npr. pri WordPress) pa tako obnovitev datotek kot tudi podatkovne baze.

Za obnovitev datotek poiščite ikono Restore Files (sekcija RESTORE MANAGER), za obnovitev podatkovne baze pa Restore Database, ki se nahaja v isti sekciji.

Restore Manager

Kot boste videli, je nato vse popolnoma samoumevno. Ne glede na to, ali izberete obnovitev datotek ali podatkovnih baz, v levem zgornjem kotu izberete datum, na katerega želite povrniti spletno stran. Na desni strani obkljukate, kaj želite obnoviti, nato pa le še kliknete na gumb Restore, ki se pojavi v desnem zgornjem kotu.

Obnovitev podatkovne baze

Nadzorna plošča cPanel ponuja še celo vrsto drugih funkcionalnosti, ki pa jih povprečen uporabnik niti ne potrebuje. Vseeno ne bo odveč, da preverite še ostale ikone in se z nadzorno ploščo kar najbolje spoznate. V primeru kakršnih vprašanj ali nejasnosti se obrnite na svojega ponudnika spletnega gostovanja.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close