Izklopili so mi spletno gostovanje!

Ste ob obisku svoje spletne strani ugotovili, da ta ne deluje? Ste takoj pomislili na to, da vam je ponudnik spletnega gostovanja izklopil storitev? Preden ga pokličete in povprašate, v čem je težava, preverite, če težava morda ni neposredno povezana z domeno ali sistemom vaše spletne strani. Najprej se prepričajte, ali domena še vedno pripada vam ali je morda ravno potekla. Nato pa poskusite odkriti še, če je spletna stran morda prenehala delovati zaradi avtomatične posodobitve katerega izmed vtičnikov CMS sistema. To lahko naredite tako, da imena direktorijev vtičnikov spremenite in jih na ta način izklopite. Pomagajte si s FTP programom ali uporabite upravitelja datotek v nadzorni plošči.

Izklopljeno spletno gostovanje

Je domena še vedno registrirana na vaše ime, prav tako pa spletne strani »ne reši« preimenovanje map vtičnikov? Ste poskusili tudi s ponovno namestitvijo CMS sistema, pa stran še vedno ne deluje? Morda pa so vam res izklopili spletno gostovanje. Ne vznemirjajte se prehitro. Po vsej verjetnosti boste odkrili, da je neljuba napaka na vaši strani, prav tako pa vam bo spletna stran najverjetneje kmalu zopet delovala.

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 najpogostejših razlogov za izklop spletnega gostovanja.

Neplačan račun

Prav vsakomur se kdaj zgodi, da nehote pozabi na plačilo računa. Na srečo vas večina ponudnikov spletnega gostovanja o plačilu večkrat obvesti, zato je možnost, da pozabite podaljšati paket gostovanja, precej majhna. Seveda pa se ta zelo poveča, če obvestila prejemate na e-poštni predal, ki ga skoraj nikoli ne pogledate. Nekateri ponudniki vas bodo, v kolikor račun ne bo poravnan do roka, o poteku gostovanja obvestili, nekateri ne. Zato se vsekakor prepričajte, na kater e-poštni naslov prejemate obvestila.

Okužena spletna stran

Druga možnost za izklop spletnega gostovanja je, da je bila vaša spletna stran okužena. V tem primeru morate ponudnika gostovanja razumeti, saj se virus lahko prenese tudi na druge spletne strani vašega paketa gostovanja ali v najhujših primerih celo na celoten strežnik.

Okužena spletna stran

Najbolj razumevajoči ponudniki vam bodo ob prvi okužbi spletno stran »očistili« brezplačno, ob morebitnih nadaljnjih okužbah pa boste vsekakor morali za nastale težave odšteti nekaj evrov. Če pa se bodo okužbe pojavljale večkrat, boste morali zamenjati ponudnika gostovanja, kar pa z okuženo spletno stranjo zagotovo ne bo lahko.

Zelo pomembno je, da dobro poskrbite za varnost vašega spletnega mesta!

Prekoračitev mesečnega prenosa podatkov

Nekateri paketi gostovanja imajo postavljeno omejitev na mesečni prenos podatkov. Pravzaprav imajo omejitev prav vsi paketi, tudi tisti, pri katerih piše, da prenos podatkov ni omejen. Ta podatek boste našli v pogojih poslovanja oz. uporabe storitev spletnega gostovanja. Včasih je zaradi nastavitev strežnika dovolj, da prenos podatkov prekoračite, in že vam spletna stran ne bo delovala, obenem pa boste na e-naslov prejeli sporočilo z obrazložitvijo. V tem primeru morate kontaktirati ponudnika, da vam gostovanje ponovno vklopi, seveda pa morate sami poskrbeti za zmanjšan prenos podatkov.

Presežena količina podatkov

Presežena količina podatkovZelo podobno kot pri mesečnem prenosu podatkov je tudi pri količini podatkov na strežniku. Tudi v tem primeru ne morete pričakovati, da »neomejeno« zares pomeni neomejeno, saj ima prav vsak strežnik omejene diskovne enote, na katere se zapisujejo podatki. Če vam spletno gostovanje preneha delovati, obstaja torej možnost, da imate na strežniku preveliko količino datotek oz. da datoteke zavzamejo preveč prostora. Redno dodajate slike v izvirni resoluciji? Ste na strežnik naložili več HD posnetkov? Verjetno je prav v tem razlog, da vam je bilo spletno gostovanje izklopljeno.

»Prepovedane« vsebine

Večina ponudnikov gostovanja ima v pogojih uporabe storitev navedeno, da objava spornih vsebin ni dovoljena. V to kategorijo spadajo predvsem vsebine za odrasle, vsebine o orožju, drogah, lahko tudi o igrah na srečo. Nikar ne mislite, da ponudnik ne bo opazil vaše spletne strani s sporno vsebino. Morda boste res imeli srečo, precej večja verjetnost pa je, da vam bo spletno gostovanje kaj hitro izklopljeno, poleg tega pa boste s tem ponudnikom izgubili tudi možnost za kakršnokoli nadaljnje sodelovanje.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close