Zakaj so varnostne kopije tako pomembne?

Ko izbiramo ponudnika spletnega gostovanja, moramo paziti tudi na to, da ponudnik zagotavlja avtomatsko ustvarjanje varnostnih kopij (ang. backup). Morda se na tem mestu komu to ne zdi pomembno, a verjemite nam, da še zdaleč ne boste prvi, če boste ostali brez dela podatkov spletne strani ali še huje – brez celotne strani.

Napaka je lahko na vaši strani ali na strani ponudnika, lahko pa imate preprosto smolo in postanete tarča spletnih napadalcev. Enega izmed najpogostejših primerov, ko skrbnik spletnega mesta naleti na obvestilo, da stran ne obstaja, predstavlja posodabljanje sistemov za vnos in upravljanje z vsebinami (CMS), med katerim pride do napake. V takšnem primeru se ne morete vpisati niti v administracijo, kaj šele, da bi bilo karkoli vidnega na delu spletne strani, ki je namenjen obiskovalcem.

Ali vaš ponudnik redno izdeluje varnostne kopije?

Backup - cPanel

Ko vas doleti najhuje in vaša spletna stran postane nedostopna, vam ostane le, da stran povrnete v prejšnje stanje. Nekateri ponudniki spletnega gostovanja vam omogočajo dostop do nadzorne plošče (npr. cPanel), v kateri lahko najdete varnostne kopije. V tem primeru lahko z le enim klikom spletno stran povrnete v stanje izpred dneva, tedna ali meseca dni – odvisno, kako ima ponudnik gostovanja to urejeno. Priporočamo vam, da varnostne kopije redno izdelujete tudi sami, saj boste na ta način poskrbeli še za dodatno varnost. Pri tem vas moramo opozoriti, da ne delate le varnostnih kopij datotek, temveč tudi podatkovnih baz.

Kaj narediti, ko na razpolago ni nobene varnostne kopije?

V prvi vrsti lahko krivite sebe, ker ste za varnostne kopije odgovorni sami. Potem lahko krivite tudi ponudnika gostovanja, ki ne zagotavlja redne izdelave varnostnih kopij. Vendar pa vam to seveda ne bo koristilo pri rešitvi težave. Kaj torej lahko naredite?

WordPress backup

Denimo, da imate nameščen WordPress in je ob posodabljanju prišlo do težave – spletna stran skupaj z administracijo ni več dostopna. Če je do težave prišlo pri posodabljanju vtičnika, prek FTP programa ali upravitelja datotek v nadzorni plošči izbrišite celotno mapo vtičnika. Spletna stran bi morala delovati. Če pa je do izpada strani prišlo med posodabljanjem samega sistema, lahko za začetek kar prek obstoječe verzije ponovno namestite datoteke WordPress-a in torej ‘povozite’ obstoječo različico.

V datoteki wp-config.php spletno stran povežite s podatkovno bazo, in sicer tako, da vnesete ime baze, uporabniško ime ter geslo. V kolikor pa tudi to ne bo pomagalo, izbrišite vse datoteke WordPress-a (ne brišite slik) in datoteke ponovno namestite. Tudi v tem primeru boste v datoteki wp-config.php morali narediti nekaj manjših sprememb.

Če vam spletna stran še vedno ne bo delovala, se za pomoč obrnite na ponudnika spletnega gostovanja.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Najbolj brani prispevki

Close
Back to top button
Close