Kako pohitriti WordPress?

WordPress je platforma, s pomočjo katere se danes ustvari večina spletnih strani, saj je enostavna za uporabo in administratorju prijazna. Svojo spletno stran brez težav vsakdo ureja, za kar ne potrebuje nobenega zahtevnejšega znanja. Res pa je, da ima WordPress tudi pomanjkljivost. Če se ne lotite pravih preventivnih korakov, lahko deluje počasi, počasno odzivanje strani pa vpliva na zadovoljstvo uporabnikov, ki se zniža. Promet na strani posledično upade. A kako si zagotoviti, da bo WordPress hitrejši?

Nasveti za hitrejši WordPress

1. Zagotovite si odlično gostovanje strani. Hitrost delovanja je precej odvisna od kakovosti ponudnika. Če imate gostovanje zakupljeno pri ponudniku, ki vam ne more zagotoviti hitrega delovanja strežnika oziroma ima na njem veliko gnečo, potem je bolje poskrbeti za zamenjavo. Enako velja v primeru, da je vaša stran zavoljo strežnika večkrat nedosegljiva. Tudi lokacija strežnika je še kako pomembna. Če je vaša WordPress stran namenjena uporabnikom iz Slovenije, bo zanje nalaganje hitrejše pri gostovanju na slovenskem strežniku, saj bo pot od računalnika do strežnika krajša in bolj »direktna« kot pri gostovanju na strežniku v tujini.

2. Izberite preprosto temo s čim manj odvečnimi funkcijami. Kadar se odločite za bolj zapleteno osnovo, bo WordPress vsekakor počasnejši, saj bo veliko »neuporabne krame«, ki je sami niti ne potrebujete, delovanje pa bistveno upočasni. Prav tako se izogibajte vtičnikom (ang. plugins), ki jih ne boste nikoli uporabljali oziroma ne bodo izboljšali uporabniške izkušnje.

3. Uporabljajte »cache«, s katerim poskrbite za začasno shranjevanje in s tem za pospešitev delovanja. Dostop do podatkov bo hitrejši, prav tako input/output. Cache vtičniki za WordPress so vam na voljo brezplačno in enostavno jih je namestiti – eden izmed najbolj priljubljenih je W3TC. Cache skrbi za predpomnjenje, s katerim se na dinamični WordPress strani poskrbi za ustvarjanje statičnih strani.

4. Poskrbite, da na hitrost spletne strani ne vplivajo fotografije. WordPress bo hitrejši, če poskrbite za primerno velikost, jih optimizirate in kompresirate. Nobene potrebe ni, da bi se tega lotevali ročno in se tako ukvarjali z vsako fotografijo posebej. Na voljo so vtičniki, ki skrbijo prav za optimizacijo fotografij za WordPress. Ponudnik gostovanja NEOSERV.si ponuja tudi skripto, s katero v le nekaj trenutkih optimizira vse slike na spletni strani, sama optimizacija slik pa se ne pozna na kakovosti.

5. Poskrbite, da bo domača stran, ki je običajno tista, na katero pridejo uporabniki, »čista«. Da se bo ekspresno naložila, z domače strani odstranite nepotrebne gradnike (ang. widgets), odvečne gumbe za deljenje prek socialnih omrežij, prav tako pa se znebite vtičnikov, ki jih ne uporabljate. Držite se pravila, da je minimum najboljši. Če imate blog, namesto celotnih objav na domači strani prikažite le izvlečke (ang. excerpts), s številom prikazanih objav pa ne pretiravajte.

6. Poskrbite za optimizacijo podatkovnih baz – samodejno s pomočjo vtičnika. Tako boste opravili z neželeno e-pošto, revizijami objav, osnutki, …

7. Poskrbite za sprotno nalaganje fotografij. Kaj to pomeni? WordPress bo hitrejši, če bodo za ogled naložene zgolj tiste slike, ki jih uporabnik trenutno vidi na svojem zaslonu. Ko se po vsebini premika navzdol, pa se sproti nalagajo tiste, do katerih pride. Pogosto se namreč uporabniki ne odločijo za prebiranje celotne objave in preberejo zgolj uvodne vrstice, zato ni potrebe, da bi se naložile slike v celoti. V nekaterih objavah jih je namreč veliko in predstavljajo za nalaganje precejšen zalogaj. Tudi za to lahko seveda poskrbi vtičnik.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close