Kako prenesti WordPress na drug strežnik? (1. del)

Spletno gostovanje je storitev, ki mora vedno delovati brezhibno. Če strežnik ne deluje ali če je le-ta počasen, smo lahko deležni poslovne škode, pa tudi sicer, npr. v primeru zgolj ljubiteljske spletne strani, ni prav nihče zadovoljen, če mu stran deluje neznansko počasi. Že res, da smo za počasno delovanje strani lahko krivi sami, ker nismo optimizirali hitrosti delovanja, včasih pa je krivda tudi na strani ponudnika spletnega gostovanja. Zato ne preseneča, da se veliko posameznikov in podjetij odloča za zamenjavo ponudnika.

Prenos spletne strani

Ker je dandanes na spletu daleč največ spletnih strani narejenih v WordPressu, si bomo ogledali, kako v primeru zamenjave spletnega gostovanja prenesemo spletno stran z enega strežnika na drugega. In ker večina ponudnikov svojim naročnikom gostovanja nudi nadzorno ploščo cPanel, si oglejmo, kako prenos poteka v omenjenem okolju.

1. Prijava v cPanel

Nadzorna plošča cPanelPrijavite se v nadzorno ploščo cPanel. Povezavo do nadzorne plošče vam je, ko ste spletno gostovanje naročili, na elektronsko pošto sporočil vaš ponudnik gostovanja. Najverjetneje lahko do cPanel-a dostopate prek povezave: moja-domena.si/cpanel (ni pa nujno).

2. S strežnika prenesite datoteke

V cPanel-u poiščite ikono ‘Upravitelj datotek’ oz. ‘File Manager‘, če je vaša nadzorna plošča v angleškem jeziku, in kliknite nanjo. Izberite mapo, v kateri so nameščene datoteke vaše WordPress strani. Če gre za nosilno domeno, označite vse tri glavne mape (wp-admin, wp-content, wp-includes) ter datoteke v osnovni mapi – torej v mapi, kjer se nahajajo tudi naštete tri mape.

Upravitelj datotek

Ko imate vse mape in datoteke označene, nanje kliknite z desnim miškinim klikom, izberite ‘Compress’ in vse skupaj stisnite v .ZIP datoteko. Ko bo postopek končan, .ZIP datoteke prenesite na svoj računalnik. Če gre za dodano domeno, pa je postopek enak, le da namesto prej omenjenih map in datotek označite le glavno mapo, ki ima enako ime kot vaša domena.

3. S strežnika prenesite podatkovno bazo

Vrnite se v nadzorno ploščo cPanel in poiščite ikono ‘phpMyAdmin‘. S klikom nanjo se vam bo v novem zavihku prikazala podatkovna baza. Možno je, da imate podatkovnih baz več (sploh v primeru, če imate na paketu gostovanja tudi dodane domene, na katerih imate postavljene spletne strani). Na levi strani izberite bazo, ki pripada WordPress strani, katero želite prenesti na drug strežnik. Če ne veste, katera je pravilna, jo odprite s klikom na znak ‘+’, nato pa poiščite oznako wp_posts. Kliknite nanjo in takoj boste videli, kateri prispevki so shranjeni v izbrani bazi. Ko najdete pravo, jo na levi strani izberite – na desni strani boste nato imeli prikazane posamezne tabele (npr. wp_comments, wp_links, wp_options, wp_posts, …). Čisto na vrhu kliknite na ‘Export‘ in izberite hitro metodo izvoza ‘Quick‘. Kliknite na gumb ‘Go‘ in baza se bo prenesla na vaš računalnik.

phpMyAdmin

Tako, sedaj imate celotno WordPress spletno stran, ki je sestavljena iz map, datotek in podatkovne baze (lahko jih je tudi več), shranjeno na svojem računalniku. V naslednjem prispevku si bomo ogledali, kako vse skupaj prenesete na nov strežnik.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close