10 pravil za učinkovito WordPress spletno stran

Da pustite dober prvi vtis, imate samo eno možnost. To velja tudi v primeru, ko objavite svojo WordPress spletno stran. A prvi vtis ni vse, upoštevati morate še nekaj pravil, s katerimi bo vaša stran ustrezala spletnim standardom in pritegnila čim več obiskovalcev.

1. Izbira prave platforme

Dilema lahko nastane že na začetku. Če v iskalnik Google vpišete iskalni niz WordPress, dobite dva relevantna rezultata za izdelavo strani – WordPress.COM in WordPress.ORG. Kateri izmed njiju je pravi? Pravzaprav oba, a poglejmo, kakšna je razlika med njima.

WordPress.com

WordPress.com je platforma za izdelavo spletnih strani in blogov. Njena prednost je v tem, da lahko postavite odlično zasnovan blog, in to popolnoma brezplačno. Ekipa WordPress bo poskrbela tudi za varnost spletne strani ter njeno nemoteno delovanje.

WordPress.com

Slabost te izbire predstavljajo omejitve pri personalzaciji strani in doplačilo za vsako dodatno funkcionalnost, tudi za pripojitev lastne domene. Postavitev spletne strani na WordPress.com je primerna samo za uporabnike, ki potrebujejo osnovno spletno predstavitev.

WordPress.org

Na platformi WordPress.org temelji kar 24 % vseh spletnih strani, ki so aktivne na spletu. Vsekakor vam priporočamo izbiro te različice, saj vam omogoča popolno svobodo pri izdelavi in upravljanju spletne strani.

WordPress.org

V primerjavi z WordPress.com boste morali sami poskrbeti za domeno, gostovanje, varnost spletne strani in za posodobitve. Za vse to je sicer potrebno nekaj znanja, a so vam v veliko pomoč lahko različni podporni blogi, forumi in Facebook skupine. Priporočamo vam obisk spletnega mesta WP klub, kjer so vam na voljo številni vodiči, priročniki in nasveti za WordPress.

2. Uporaba varnega uporabniškega imena in gesla

Varnost je pomembna tudi na spletu. Če svoje splete strani ne zaščitite, se lahko v najslabšem primeru zgodi, da ostanete brez nje. Prvi korak za uspešno zaščito pred nepooblaščenimi vdori je, da nastavite varno uporabniško ime in geslo.

Varno uporabniško ime in geslo

Ko izdelate WordPress spletno stran, imate nastavljeno privzeto uporabniško ime admin in geslo, ki nikakor ne ustreza varnostnim standardom, zato ju čim prej spremenite. Pri kreiranju novega uporabniškega imena uporabite velike in male črke, številke ter posebne znake, na primer @, %, &, #.

Kako učinkovito je vaše geslo, lahko preverite na howsecureismypassword.net.

3. Ustrezna grafična predloga

Grafična predloga naj obiskovalcu takoj pove, kakšna tematika ga čaka na vaši spletni strani. Na voljo imate ogromno brezplačnih in plačljivih predlog. Pomembno je, da jo prenesete iz zanesljivih virov in da je prilagojena mobilnim napravam.

4. Izbris vzorčne vsebine in privzetega slogana

Ko izdelate spletno stran v WordPressu, sta poleg uporabniškega imena in gesla prednastavljena tudi vzorčna vsebina in slogan. Priporočamo vam, da ju izbrišete, saj za vašo stran nimata nobene dodane vrednosti. V primeru, da ju ne odstranite, ju bodo poindeksirali tudi spletni pajki, kar bo negativno vplivalo na uvrščanje spletne strani med rezultate iskanj.

5. Varnostne nastavitve

Prvi korak za uspešno zagotavljanje varnosti smo že omenili. Poleg varnega uporabniškega imena in gesla namestite še enega od varnostnih vtičnikov, s katerim se boste še dodatno zaščitili pred nepooblaščenimi vdori v svojo spletno stran. Naj omenimo samo najpriljubljenejše: Wordfence, iThemes Security, BulletProof Security in All In One WP Security & Firewall.

6. Posodabljanje sistema

V WordPress administraciji boste večkrat prejeli obvestilo, da je potrebno posodobiti grafično predlogo ali katerega od nameščenih vtičnikov. To preprosto storite s pritiskom na gumb Posodobi (ang. Update Themes ali Update Plugins). Z rednimi posodobitvami boste poskrbeli, da bo vaša spletna stran še dodatno zaščitena pred spletnimi napadalci.

Posodobitev grafične predloge

7. Optimizacija slik

Slika pove več kot tisoč besed, na spletu pa je pomembno tudi, da je ustrezno optimizirana, v nasprotnem primeru upočasni nalaganje spletne strani. Slike morajo biti ustrezne velikosti in ločljivosti ter v pravem formatu. Priporočamo vam, da pred objavo ustrezno zmanjšajte še kapaciteto posamezne slike, in sicer s pomočjo brezplačnega orodja Kraken.io ali TinyPNG.

8. Google Analytics

Verjetno vas bo zanimalo, kako uspešna je vaša spletna stran in koliko obiskovalcev jo obišče. Namestite si brezplačno orodje za natančno analizo strani Google Analytics.

Merjenje obiska z Google Analytics

Aktivirate ga tako, da v izvorno kodo vsake podstrani dodate JavaScript kodo. Če je to za vas prevelik zalogaj, si lahko namestite vtičnik Google Universal Analytics, ki vam omogoča spremljanje osnovnih podatkov o obiskanosti strani.

9. Uporaba predpomnjenja

WordPress spletne strani so dinamične, kar pomeni, da so vsi podatki shranjeni v podatkovni bazi. Ko obiskovalec pride na stran, s klikanjem prikliče podatke iz baze, zato se posamezni deli strani nalagajo počasneje, kar poslabša uporabniško izkušnjo. Tukaj prav pride predpomnenje, ki kreira statične strani in s tem pohitri nalaganje celotne spletne strani. Za uporabo predpomnjenja vam priporočamo uporabo vtičnika W3 Total Cache.

10. Optimizacija za spletne iskalnike (SEO)

Vsi zgoraj opisani koraki so lahko zaman, če vaša spletna stran ne bo dosegla obiskovalcev. Zato je potrebna optimizacija za spletne iskalnike (SEO). Nekaj korakov za učinkovito optimizacijo dosežete že z zgornjimi koraki, upoštevajte pa še dodatna pravila:

  • Registrirajte domeno in zakupite zanesljivo SSD gostovanje.
  • Uporabite ustrezne trajne povezave (ang. Permalinks).
  • Kreirajte učinkovite meta naslove in opise.
  • Vstavite zemljevid spletnega mesta.
  • Namestite vtičnik za optimizacijo spletnih strani, npr. Yoast SEO ali All In One SEO Pack.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close