Ali je domena prosta za registracijo?

Domena je spletni naslov, ki v danem trenutku lahko pripada le enemu lastniku oziroma nosilcu. Ta je lahko fizična ali pravna oseba. Mi smo se odločili za registracijo domene spletnogostovanje.net, kar pomeni, da te domene trenutno ne more registrirati nihče drug.

Lahko pa bi denimo registriral istoimensko domeno z neko drugo domensko končnico, če ta seveda še ni zasedena. Hiter pregled nam da vedeti, da je naše domensko ime zasedeno tudi v kombinaciji s končnicami .si, .com in .eu. Kot kaže, registracija istoimenske domene v našem primeru vseeno ne bi bila tako enostavna.

Bi tudi vi radi registrirali domeno, vendar vas skrbi, da izbrana domena že ima svojega nosilca? Prav lahko se zgodi, da z vpisom spletnega naslova v brskalnik naletite na stran, ki je prazna in daje vtis, da je domena prosta in kot takšna na voljo za registracijo. Toda to še ne pomeni, da je temu res tako. Zato velja uporabiti preverjalnik domen, s katerim lahko na hiter in preprost način preverite prostost izbrane domene.

Preveri.si – orodje za preverjanje prostosti domen

Spletno orodje Preveri.si je nastalo izpod rok slovenskih razvijalcev. Gre za izjemno priljubljen preverjalnik domen, ki prikaže vse najpomembnejše informacije o lastništvu domene. V preverjalnik lahko vpišete tako generične (.com, .net, .org, …) in nacionalne (.si, .de, .eu, …) kot tudi tematske (.life, .blog, .tech, …) domene.

Preverjalnik domen Preveri.si

Kot lahko vidite na zgornji sliki, Preveri.si za našo domeno izpiše datum poteka, pri katerem registrarju smo domeno registrirali, na katere DNS strežnike je usmerjena, status domene, kdaj je bila prvič registrirana in kdaj je bila pri vrhovnem registru zabeležena zadnja sprememba.

Preveri.si izpiše tudi podatke o lastniku domene, ki pa so v našem primeru zakriti, saj smo se odločili za tako imenovano WHOIS zaščito. Ta nam kot nosilcu prinaša kar nekaj prednosti. Ena izmed njih je, da naš e-naslov ni javno viden, kar pomeni, da prejmemo manj nezaželene e-pošte. Vedeti morate, da vse domenske končnice ne podpirajo WHOIS zaščite, zato se pri nekaterih domenah (npr. pri .si) podatkov o lastniku domene ne da zakriti.

Ste ugotovili, da je vaša želena domena še prosta?

Ste svojo ugledano domeno vpisali v preverjalnik Preveri.si, ta pa vam je vrnil podatek, da je domena zaenkrat še prosta za registracijo?

Preveri.si - prosta domena

Svetujemo vam, da z registracijo ne odlašate, vendar svojo domeno kar hitro registrirate. Na ta način boste preprečili možnost slabe volje, do katere bi lahko prišlo, če bi vas z registracijo nekdo prehitel. Ne pozabite, da je dobra domena lahko vredna veliko več, kot boste zanjo plačali. In če vam jo nekdo »spelje«, lahko to privede tudi do velike finančne škode. Nikar se ne obotavljajte, da vam kasneje ne bo žal.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close