Navodila za registracijo domene

Želite registrirati svoj spletni naslov, na katerem bo dostopna vaša spletna stran, vendar ne veste, na koga se obrniti? Poiskati boste morali tako imenovanega registrarja domen, saj je prav on tisti, pri katerem se pridobi »ime na spletu«.

Registrarjev je ogromno. Ne le v tujini, tudi v Sloveniji. Če si pogledamo podatek vrhovnega registrarja .SI domen (Register.si), je v tem trenutku omenjeno domensko končnico mogoče registrirati pri kar 95 domačih registrarjih. Večina izmed njih ponuja tudi druge domenske končnice. Tisti najboljši, na primer NEOSERV.si, ponujajo skoraj 500 različnih domen.

Registrarji domen

Zdaj torej veste, da lahko pri slovenskih ponudnikih registrirate praktično katero koli domensko končnico. Kako to naredite, predvsem pa – na kaj morate biti pred registracijo pozorni, bomo razložili v današnjem prispevku. Prepričani smo, da vam bodo navodila za registracijo domene prišla še kako prav.

Na kaj paziti pri izbiri imena domene?

Pri izbiri domenskega imena je najpomembnejše to, da gre domena dobro v uho in da si jo je enostavno zapomniti. Če si jo bodo obiskovalci z lahkoto vtisnili v spomin, vas bodo mnogo lažje ponovno obiskali. Ne bo jim treba uporabljati spletnih iskalnikov, temveč bodo naslov vašega spletišča lahko vpisali kar neposredno v URL vrstico brskalnika.

Če izbirate domeno za svoje podjetje, bo daleč najbolje, da za spletni naslov uporabite kar ime podjetja. Grajenje prepoznavnosti podjetja oziroma blagovne znamke bo tako hitrejše, kot če bi za domensko ime uporabili neko generično besedo.

Še nekaj dodatnih nasvetov za izbiro imena domena:

 • naj ne bo daljše od 15 znakov,
 • naj ne vključuje minusov in številk,
 • naj ne vsebuje šumnikov ali drugih posebnih znakov.

Na kaj paziti pri izbiri domenske končnice?

Izbira domenske končnice je v največji meri pogojena geografsko. To pomeni, da je izbor končnice odvisen od tega, v katerem jeziku bo postavljena spletna stran oziroma kje se nahaja vaša ciljna publika.

Domenske končniceBo vaša spletna stran namenjena domačemu občinstvu? Potem bo primerna registracija domene .SI. Boste s spletno stranjo želeli doseči prebivalce Hrvaške? V tem primeru se odločite za domensko končnico .HR. Boste stran postavili v nemškem jeziku, namenjena pa bo Nemcem? Najbolje bo, da registrirate domeno .DE.

Kdaj pa potem pridejo v poštev domene .COM, .NET in .EU? Končnici .COM in .NET v praktično vsakem primeru (tudi v prej opisanih treh), predvsem pa takrat, ko boste postavljali spletno stran v angleškem jeziku. Domena .EU pa je najprimernejša za primere, ko želite z večjezično spletno stranjo doseči različne države Evrope.

Omeniti moramo še tako imenovane tematske domene, na primer .RECIPES, .BLOG, .AGENCY, .CLUB, .BAR, .CENTER, .SHOP in podobne. Te zaenkrat še niso tako »oblegane«, vendar njihova priljubljenost raste iz dneva v dan. Njihovo registracijo vsekakor priporočamo, saj domene med množico generičnih končnic zelo izstopajo, poleg tega pa je v kombinaciji s tematsko domeno mnogo lažje dobiti odlično domensko ime. Vedeti morate tudi to, da Google tematske domene obravnava povsem enako kot generične (.COM, .NET, .ORG in podobne).

Kako poteka registracija domene?

Registracija domene NEOSERVRegistracija domene poteka na precej podoben način, kot bi opravili spletni nakup katere koli druge storitve ali izdelka. Najprej morate obiskati spletno stran registrarja – na primer NEOSERV.si, ki garantira najnižje cene domen v Sloveniji, hkrati pa slovi tudi po izjemno prijazni in hitro odzivni podpori naročnikom. Nato sledite preprostim korakom:

 1. Na spletni strani registrarja v zgornjem meniju kliknite na povezavo DOMENE.
 2. V preverjalnik vpišite želeno domeno in kliknite na zeleni gumb PREVERI DOMENO.
 3. Če je domena prosta (obarvana zeleno), na desni strani kliknite na DODAJ V KOŠARICO.
 4. Kliknite gumb NA NAROČILO pod seznamom domen ali V KOŠARICO desno zgoraj.
 5. Če želite zakupiti tudi paket spletnega gostovanja, ga dodajte v košarico pri 2. koraku.
 6. Na naslednjem koraku lahko v košarico dodate še varnostni SSL certifikat.
 7. Nadaljujte na 4. korak in se, če ste nov uporabnik, registrirajte. Na tem koraku bodite pozorni na to, da vpišete svoj e-mail, ki ga redno pregledujete, saj boste nanj prejeli obvestila pred potekom domene. Le tako svoje domene zagotovo ne boste pozabili podaljšati.
 8. Zaključite naročilo in opravite plačilo z želeno metodo – TRR nakazilo, kreditne kartice, PayPal, Moneta, Paysafecard, kriptovalute.

Ko bo registrar zabeležil transakcijo, bo vaša domena nemudoma registrirana. Na e-poštni naslov boste prejeli navodila, kako pričeti z uporabo vaše nove domene. Dobili boste tudi dostop do naročniškega centra, v katerem boste lahko pregledovali in urejali svoje storitve in kontaktne podatke.

Morebitna vprašanja glede registracije domen nam lahko zastavite v komentarjih pod prispevkom.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close