5 stvari, ki jih je dobro vedeti pred nakupom spletnega gostovanja

Ko imate enkrat spletno stran izdelano in zakupljeno pravo domeno, morate urediti le še gostovanje za vašo spletno stran. Spletno gostovanje omogoča zmogljiv računalnik – strežnik, na katerega naložimo datoteke spletne strani, da je stran vidna na svetovnem spletu.

Prav tako je na svetovnem spletu na voljo široka izbira različnih ponudnikov spletnih gostovanj, ki ponujajo različne pakete in cene za svoje storitve. Če ste se znašli pred težko odločitvijo in ne veste, katerega ponudnika bi izbrali, vam svetujemo, da si preberete naslednje nasvete in se tako lažje odločite.

Izbira ponudnika gostovanja

#1
Ker je na voljo veliko paketov spletnega gostovanja, je izbrati pravega lahko kar naporno. Za lažjo odločitev prej dobro premislite, kaj boste sploh potrebovali (danes in v prihodnosti). Vedeti morate, koliko internetnih strani, e-mail predalov in drugih funkcionalnosti bo potrebno za nemoteno delovanje vaše strani. Če jih boste potrebovali več, bo najbolj primerno, da se odločite za paket gostovanja, ki bo dovolj zmogljiv in obširen.

Preden zakupite prostor na strežniku, se pozanimajte, koliko prostora vam pripada na disku, koliko domen je mogoče gostovati, če je mesečni prenos mogoče omejen, kakšne podatkovne baze so mogoče in koliko jih imate lahko in ali imate pri njih dostop do nadzorne plošče. Dve zelo uporabniku prijazni sta DirectAdmin in Cpanel.

#2
Varnost in zanesljivostDandanes je prisotnih vse več vdorov v spletne sisteme, zato sta zanesljivost in varnost strežnika izredno pomembna dejavnika. Taki vdori lahko nekaterim podjetjem naredijo nepopravljivo poslovno škodo. Zato se pri vsakem ponudniku najprej prepričajte, da je prostor strežnika zavarovan in da ima redno posodobljene varnostne sisteme. Obenem pa mora biti strežnik tudi zanesljiv, kar pa pomeni, da mora biti spletna stran dostopna 24/7. O zanesljivosti strežnika lahko izveste največ kar od obstoječih strank.

#3
Velikokrat spregledana, a pomembna lastnost ponudnika spletnih gostovanj, je hitra odzivnost podpore. Hiter odgovor je v primerih kot so pozabljena gesla, namestitveni problemi, težave s prejemanjem elektronske pošte, nujen, saj se s čakanjem dela poslovna škoda. Da bi izvedeli, koliko je odziven določen ponudnik, mu pošljite elektronsko pismo in enostavno počakajte na odgovor.

#4Cene
Cene paketov variirajo glede na njihovo vsebino. Navadno so cene primerne temu, kar ponudnik ponuja. Če boste potrebovali samo eno domeno in le nekaj MB prenosa, bo cena nižja od paketa, ki nudi več domen, neomejen podatkovni promet, več prostora… Za kvalitetno gostovanje boste največ naredili s tem, da boste točno vedeli, koliko česa potrebujete in se na podlagi teh podatkov odločili za najbolj primeren paket. Gostovanja lahko zakupite za različna časovna obdobja, kar pa prinaša dodatno ugodnost – za daljše obdobje boste plačali manj, kot pa za vsak mesec posebej.

Brezplačna gostovanja na drugi strani lahko naredijo več škode kot koristi. Ponavadi težava nastane pri prikazovanju oglasov, ki jih ni mogoče odstraniti, in pri slabi podpori.

#5
Država, v kateri bi gostovali svojo spletno stran, naj bo prilagojena vaši ciljni skupini. Kaj to pomeni? Odločite se, komu namenjate vsebino vaše internetne strani. Če ciljate na slovensko govoreče tržišče, zakupite spletni prostor pri slovenskem ponudniku spletnih gostovanj, saj se bo vaša stran obiskovalcem prikazala hitreje kot pri tujih ponudnikih. Prav tako boste morebitne probleme s slovensko podporo rešili preprosto in predvsem hitreje.

V kolikor se boste predstavljali bolj v nemško govorečih državah, zakupite prostor v Nemčiji, če boste pa izdelali stran v angleškem jeziku, pa kupite paket gostovanja v ZDA.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close