Zabec.net TEST

Pred kratkim me je kontaktirala ekipa Zabca (kot so mi povedali ime ni Žabec, kot sem sprva mislil, temveč Zabec) za test njihovega gostovanja. Testiral sem paket gostovanja “Rega”.

Paket Rega vsebuje 183 Mb prostora na disku in neomejen prenos podatkov(*) , 11 elektronskih naslovov in 5 mysql baz (podatki za december 2008). Ni omejitve glede števila domen in poddomen. Cena paketa pa znaša 5 € na mesec z ddv. Ob predplačilu za 1 leto pa je cena še ugodnejša, in sicer 2,85€. Glej primerjavo paketov.

* Kot nas je opozoril Andrej, smo po prebiranju splošnih pogojev tudi sami ugotovili, da ne gre za neomejen prenos podatkov, temveč za omejitev prenosa na 3Gb na 100 Mb prostora. Glej splošne pogoje.

Za test sem uporabil eno izmed svojih domen. V roku ure in pol so mi aktivirali gostovanje in test se je začel.

Lastnosti strežnika in lokacija

Zabec uporablja HP Proliant strežnike z naslednjo konfiguracijo:

 • HP DL380
 • Quad-Core Xeon 2.5Ghz
 • 10 GB Ram

Podatki se shranjujejo v SAS diske povezane preko RAID 5 polja. Strežniki se nahajajo v TušHostingu na 100Mbs povezavi.

Test uploda preko FTPja

Upload na strežnik je izjemno hiter. Na Siolovi optiki 20Mb/20Mb doseže pri večjih datotekah hitrost cca. 1200-1500 kb / sekundo kar je zelo dobro. Za testiranje sem uporabil Total Commander in Filezilla. FTP strežnik sem testiral par ur skupaj več dni in ni se zgodilo, da bi prišlo do prekinitve ali nizkega prenosa, kar je znak, da deluje zanesljivo.

Nadzorna plošča

Zabec uporablja nadzorno ploščo z imenom ISP CP. Nadzorna plošča ponuja le najenostavnejše operacije in je razdeljena na 7 področij: Osnovne informacije, Upravljanje z domenami, upravljanje z elektronskimi naslovi, upravljanje z bazami, spletna orodja in spletna statistika. Nadzorna plošča je na voljo le v angleškem jeziku oz. ob preklopu na slovenski jezik ne deluje najbolje. Upravljalec z datotekami prav tako javi neko napako, tako da ga ni mogoče uporabljati. Solidno in pregledno je upravljanje z bazami, omogočen je tudi PhpMyAdmin. Pri nadzorni plošči pogrešam možnost samodejne namestitve aplikacij kot je Joomla, WordPress in podobne ter delujoč upravljalec z datotekami.

Instalacija Joomle, Worpressa

Ker nadzorna plošča ne omogoča samodejne namestitve sem WordPress namestil ročno. Instalacija WordPressa je potekala brez komplikacij. Prekopiral sem wordpress folder z računalnika na strežnik, preko nadzorne plošče ustvaril novo bazo in uporabnika in je vse skupaj začelo takoj delati. Vse skupaj je trajalo 3 minute.

Kaj pa Joomla?

Poskusil sem namestiti verzijo 1.5. Prekopiral sem joomla folder na strežnik. Vse nastavitve so se obarvale zeleno kar je super! Ime sql strežnika je “localhost”. V nadzorni plošči sem ustvaril novo bazo in uporabnika. Vse deluje brezhibno. Celotna zadeva je trajala slabih 10 minut.

Podpora in poslovnost

Njihova podporna služba je zelo odzivna. Ko so mi namestili testni paket sem poslal v roku enega tedna nekaj mejlov – odgovor je bil zelo hiter – od nekaj minut do ene ure.
Naj omenim še, da sem 6. novembra 2008 poskusil registrirati nekaj numeričnih .si domen. Domene sem plačal po predračunu. Registracija žal ni uspela, vendar je bila ekipa Zabca ena izmed prvih, ki mi je brez vprašanj vrnila denar na transakcijski račun. V obeh situacijah sem imel pozitivno izkušnjo.

Dodatna prednost je tudi možnost plačila z moneto.

Prednosti:

Prednost gostovanja je nedvomno hitrost povezave in zanesljivost ter gostovanje neomejenega števila domen.

Slabosti:

Šibka stran gostovanja je nadzorna plošča temelječa na opensource platformi, ki pa ni najbolj prilagojena uporabniku.

Splošna ocena:

Za nizko ceno 2,85€ na mesec (ob predplačilu za eno leto) dobite solidno gostovanje na kar hitri povezavi in zadovoljivo podporo. Paket Rega je prava izbira za tiste, ki imajo več domen in bi radi poceni in solidno gostovanje. Če vas ne moti enostavna nadzorna plošča, je gostovanje relativno dober nakup.

Kaj pa vi menite?

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

4 komentarjev

 1. Tudi jaz imam zdaj že 2 leto zakupljen ta paket. Služi eni čisto navadni statični spletni strani. Poleg pa še dve domeni, katerih vsebina še ni zaživela. Glede na ceno je storitev dobra, zmotilo me je ker je v preteklem letu nekajkrat padla povezava (strežnik ni bil dostopen) za več časa kot se to lahko še pričakuje. Ob tem pa na njihovi spletnih straneh potem nisem našel pojasnila težave. No zadnje čase imam občutek, da je stvar spet bolj zanesljiva in sem zadovoljen.

 2. Bostjan pozdrav in hvala za uporabo naših storitev.

  V poletnem času smo imeli kar nekaj težav z starim strežnikom in to na žalost v času našega kolektivnega dopusta (2 x po en teden letno). Za to smo se uporabnikom opravičili in jim brezplačno podaljšali gostovanje za en mesec.

  Sedaj je strežnik popolnoma nov in stabilen. V začetku leta lahko pričakujete kar nekaj izboljšav, ki bodo to stabilnost in sistem naredile še bolj prijazne.

 3. Poglej, če že ocenjuješ gostovanje, ga oceni natančno. Preberi si 4. člen 4. točka in boš opazil, da prenos podatkov ni neomejen, v bistvu je ZELO OMEJEN. Po pravici povedano mi grejo podjetja, ki zavajajo potrošnike, pošteno na kurac. Pa popravi test in črtaj iz njega neomejen prenos pa lepo povej kolikšen je, da ne boš še ti zavajal potencialnih kupcev.

 4. Andrej – hvala za opozorilo. Pregledali smo splošne pogoje in popravili podatek v testu.

  Lp

Back to top button
Close