Kako ločiti dobrega ponudnika gostovanja od slabega?

Zagotovo vam je povsem jasno, da je na globalnem trgu ogromno podjetij, ki nudijo praktično identične storitve. Spletno gostovanje je vsekakor odličen primer, saj vam skoraj vsi ponudniki deljenega gostovanja nudijo paket, ki omogoča neomejeno dodanih domen, neomejeno prostora, neomejen prenos podatkov in 24/7 podporo naročnikom.

24/7 podpora

Kaj je torej tisto, kar loči dobrega ponudnika od slabega? Če podjetje še ne uporablja SSD tehnologije, je to zagotovo eden izmed pokazateljev, da je ponudnika nekoliko povozil čas. Toda pustimo strojno opremo, ki jo je moč kupiti in vgraditi »čez noč«, ob strani. Kar loči dobrega ponudnika spletnega gostovanja od slabega, je podpora.

V nadaljevanju vam predstavljamo glavne pozitivne lastnosti podporne službe. Priporočamo vam, da se pred zakupom spletnega gostovanja prepričate, da vam vaš bodoči ponudnik lahko nudi prav vse izmed njih.

1. Ponudnik gostovanja se oglaša na telefonske klice

Marsikateri tuji ponudnik, ki ima na spletni strani zapisano, da je prek telefona na voljo 24 ur na dan in 7 dni v tednu, še zdaleč ni zares vedno na voljo. Na forumih lahko zasledite številne zgodbe, ko so naročniki klicali, vedno pa se jim je oglasila tajnica in jim dala vedeti, da so trenutno vse linije zasedene in da naj počakajo na zvezi. Nekateri so po uri ali dveh obupali.

Naročniki cenijo, da se podporna služba oglasi hitro. Še posebej tisti, ki jim je zaradi neznanega razloga prenehala delovati spletna stran, zdaj pa želijo zadevo čim hitreje rešiti.

2. Ponudnik gostovanja odpisuje na elektronska sporočila

Ljudje podjetje, pri katerem imajo zakupljeno spletno gostovanje, običajno pokličejo, ko ne dobijo odgovora na elektronsko sporočilo. Zelo pomembno je, da ponudnik gostovanja na e-pošto odgovori kar se da hitro. In ne le z avtomatskim odgovorom v smislu: »Hvala za poslano sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.«

Elektronsko sporočilo

Dobra podporna služba je tista, ki na e-sporočila odgovori v manj kot 20 minutah. Seveda je dobra le pod pogojem, da težavo dejansko odpravi oziroma pripravi takšen odgovor, da naročnik težavo lahko odpravi sam. Pogosto se pojavi problem, ko zaposleni na podpori površno prebere e-sporočilo naročnika, nato pa mu odpiše zgolj s povezavo do članka ali video vsebine. Predvsem pri tujih ponudnikih se večkrat zgodi, da članek oz. video ne reši težave naročnika.

Ena izmed težav, povezana z e-sporočili, je tudi ta, da težavo naročnika obravnava vedno druga oseba podporne službe. Zaradi tega mora naročnik vedno znova in znova razlagati, v čem točno je težava, zaradi česar se cel postopek zavleče.

3. Ponudnik gostovanja si ne izmišljuje odgovorov

Povsem nerealno je pričakovati, da bi zaposleni na podpori poznali vse odgovore na vse možne težave, povezane s spletnim gostovanjem, strežniki, domenami, spletnimi stranmi ipd. Morda jih veliko zares poznajo, toda težko je odgovor vedno izstreliti iz glave.

Nekateri si v takšni situaciji »pomagajo« na ta način, da se odgovor enostavno izmislijo. Morda se jim celo zdi, da je pravilen, toda pravilno bi bilo težavo najprej raziskati in šele nato podati odgovor.

Če ste torej od podporne službe prejeli odgovor, da bodo težavo preverili in na vaše vprašanje kmalu odgovorili, ostanite mirni. Vsekakor bolje tako, kot pa da vam pišejo nekaj na pamet, saj na tak način težava zagotovo še kar nekaj časa ne bo odpravljena.


Verjetno se vse, kar smo danes zapisali, sliši povsem samoumevno. Ne glede na to je na spletnih forumih mogoče prebrati številne kritike, ki se tičejo podpore, »nejavljanja« na telefon, počasnega odgovarjanja na e-sporočila in nepreverjenih ter včasih neresničnih trditev. Slabe novice se širijo mnogo hitreje kot dobre. Tudi pri mnenjih uporabnikov ni nič drugače.

Preverite torej, kje boste zakupili spletno gostovanje. Prepričajte se, da je podporna služba vredna vašega denarja, saj boste v nasprotnem primeru kmalu selili svoje spletne strani k drugemu ponudniku.

Jaka

Skoraj vedno, ko je v družbi beseda nanesla na spletno gostovanje, domeno ali SSL certifikat, je bilo eno izmed prvih vprašanj: "Kaj pa to sploh je?". Zato sem se odločil, da postavim spletni portal, na katerem poleg omenjenih storitev pišem tudi o CMS platformi WordPress.

Drugi trenutno berejo

Back to top button
Close